Εκστρατεία επιστροφής αρχαίων ελληνικών και λατινικών στα βρετανικά σχολεία

Διαδικτυακή εκστρατεία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα σχολεία ξεκίνησε στη Βρετανία. Γνωστοί ηθοποιοί, παρουσιαστές, συγγραφείς και ο δήμαρχος του Λονδίνου στηρίζουν την πρωτοβουλία, ενώ τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν αιτήσεις στη σχετική ιστοσελίδα για την κάλυψη δαπανών για διδασκαλία και βιβλία.

Η εκστρατεία για την επιστροφή των κλασικών γλωσσών στα βρετανικά σχολεία έχει επικεφαλής τη Βρετανίδα παρουσιάστρια, συγγραφέα και ιστορικό Μπέτανι Χιουγκς. Σκοπός είναι να έχει αποκατασταθεί η διδασκαλία αρχαίων ελληνικών και λατινικών σε 100 δημόσια σχολεία έως το 2020, με τη βοήθεια χορηγιών από ανθρώπους που θαυμάζουν την κλασική παιδεία.

Η ιστοσελίδα www.classicsforall.com, έχει συγκεντρώσει ήδη περίπου 250.000 στερλίνες από λάτρεις των κλασικών σπουδών, στοχεύοντας στη συγκέντρωση τέτοιου ποσού κάθε χρόνο. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα, για την αναζήτηση διδακτικού προσωπικού και κατάλληλων βιβλίων. Αυτή την εβδομάδα θα συναντηθούν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας με το Βρετανό υπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ, για να συζητήσουν την επανένταξη των γλωσσών αυτών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας.

Στους διάσημους υποστηρικτές της εκστρατείας συγκαταλέγονται ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος μάλιστα, δηλώνει πως: "οι κλασικές γλώσσες με έκαναν αυτό που είμαι». Σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται η Χιουγκς, μαθητές που έχουν διδαχθεί αυτές τις γλώσσες απορροφώνται πιο εύκολα από την αγορά εργασίας, ενώ παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε αγγλικά, μαθηματικά και άλλες ξένες γλώσσες.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για τις «νεκρές γλώσσες», παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ταινίες, σειρές και κόμικ με θέματα από την ελληνική ιστορία γίνονται όλο κι πιο δημοφιλείς, με την ταινία «300» να κάνει εισπράξεις 72 εκατ. δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής. Επίσης, η σειρά λατινικών βιβλίων «Minimus» έχει πουλήσει 115.000 αντίτυπα. Η Χιουγκς έχει παρουσιάσει στη βρετανική τηλεόραση επιτυχημένα ντοκιμαντέρ με θέματα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, ενώ πολλοί επικοινωνούν μαζί της ρωτώντας που μπορούν να διδαχθούν λατινικά ή αρχαία ελληνικά.

Ενώ το ποσοστό των γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να τις διδαχθούν αυξάνεται, σήμερα μόνο το 16% των δημόσιων σχολείων της Βρετανίας διδάσκει έστω τη μία από τις δύο κλασικές γλώσσες, ενώ στα αποκαλούμενα «ανεξάρτητα» σχολεία το 70%. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται από το υπουργείο Παιδείας 27 καθηγητές κλασικών γλωσσών, ενώ συνταξιοδοτούνται 60, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κενό.

«Είναι τραγωδία, με την ελληνική έννοια του όρου, να στερούμε από τα παιδιά αυτή την ευκαιρία», αναφέρει η Χιουγκς στους Sunday Times.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι