Οριστικά... παραγραφή για το Βατοπέδι

upourgoi_19-1-2011Ψήφο υπέρ της παραγραφής έδωσαν, όπως αναμενόταν, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της συναυτουργίας στην πράξη αυτή, για τα οποία παραπέμφθηκαν οι πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Συνεπώς, έκρινε το Δικαστικό Συμβούλιο, η υπόθεση Βατοπεδίου δεν μπορεί εκδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο να δικάζει αδικήματα τα οποία εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου εκθέτει τους βουλευτές που παρέπεμψαν που αποφάσισαν να παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ.

Κι αυτό διότι, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν – με δεδομένο ότι τα μέλη της Βουλής ψηφίζουν τους νόμους – ότι τα ποινικά αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου είχαν ήδη παραγραφεί ως προς τα εμπλεκόμενα πρώην κυβερνητικά στελέχη.

Με βάση την απόφαση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου η υπόθεση πλέον επιστρέφει στην αρμοδιότητα της ειδικής εφέτη ανακρίτριας Ειρήνης Καλού και γενικότερα της Τακτικής Δικαιοσύνης η οποία θα αποφανθεί για την «τύχη» των υπολοίπων κατηγορουμένων που δεν είχαν την ιδιότητα του υπουργού.

Δηλαδή, του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου, των μελών γνωμοδοτικών συμβουλίων και του νομικού συμβουλίου του κράτους, των συμβολαιογράφων, των ορκωτών εκτιμητών, του ηγούμενου Εφραίμ καθώς και του μοναχού Αρσένιου.

Σημειώνεται, ότι το σχετικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος Ιανουαρίου.



www.directnews.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι