Χρόνια πολλά iPhone: 6 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του


Σαν σήμερα πριν έξι χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone στις ΗΠΑ σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σπουδαίας εποχής για την Apple αλλά και για ολόκληρη τη βιομηχανία που μέσα σε όλο αυτό το διάστημα εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό που τα smartphones του σήμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις συσκευές προ-iPhone. 

 Το πρώτο αυτό iPhone δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας – αξίζει να παρακολουθήσετε την πρώτη παρουσίασή του από τον Steve Jobs – αλλά γνωρίσαμε κατευθείαν και επίσημα το iPhone 3G το καλοκαίρι του 2008.



To iPhone 3G σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή για την Apple αφού ήταν η πρώτη έκδοση στην οποία λανσαρίστηκε το App Store που έκανε δημοφιλείς τις εφαρμογές και δημιούργησε ένα τεράστιο οικοσύστημα που αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του iOS γενικότερα. Σχεδιαστικά το iPhone 3G ήταν μια εντελώς διαφορετική συσκευή από το αλουμινένιο original iPhone και για πολλούς ένα βήμα πίσω στην ποιότητα και την αξιοπιστία.




Το iPhone 3GS που κυκλοφόρησε αρχικά το 2009 και πωλείται μέχρι και σήμερα ως το low-end μοντέλο της σειράς διατήρησε το σχεδιασμό του iPhone 3G αλλά με μεγάλες εσωτερικές αλλαγές που έφεραν βελτίωση στην ταχύτητα και απόκριση του λειτουργικού. Αποτελεί ακόμα μια αρκετά δημοφιλής επιλογή για τους χρήστες και ένας φθηνός τρόπος για να γνωρίσει κανείς τον κόσμο της Apple.



Η επανάσταση συνεχίστηκε με το iPhone 4 το 2010 όταν η Apple εγκαινίασε για πρώτη φορά την εντυπωσιακή Retina οθόνη ανάλυσης 960×640 (που λίγο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της στο iPad και στο MacBook Pro) και το εκπληκτικό σχεδιασμό από γυαλί. Με νέο επεξεργαστή Α4, κάμερα 5MP με LED flash και λειτουργικό iOS 4 η Apple κατασκεύασε ένα από τα καλύτερα κινητά της αγοράς που παραμένει αξεπέραστο από πολλούς μέχρι και σήμερα.





Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο το 2011 όταν η Apple τελειοποίησε τον σχεδιασμό του iPhone 4 με το iPhone 4S που εκτός από τα αναβαθμισμένα εσωτερικά χαρακτηριστικά (κάμερα, επεξεργαστής, κεραία) και το iOS 5 διαθέτει και το Siri, τον προσωπικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη που αν και δεν διαθέτει ακόμα όλες τις δυνατότητες που θα ελπίζαμε αποτελεί ξεκάθαρα το μέλλον και κάτι που η εταιρεία επενδύει πολλά.

Πριν λίγους μήνες το iPhone άλλαξε και πάλι εμφάνιση με το iPhone 5. Ακόμα πιο λεπτό, πιο γρήγορο, με μεγαλύτερη οθόνη και unibody κατασκευή από αλουμίνιο το iPhone 5 αποτελεί υπόδειγμα μηχανικής και σχεδιασμού αλλά και την φυσική εξέλιξη του iPhone 4.
Τι μας επιφυλάσσει, λοιπόν, ο επόμενος χρόνος; Η Apple, έστω και καθυστερημένα, αλλάζει και πάλι το παιχνίδι με το επερχόμενο μοντέρνο iOS 7 που όσοι το έχετε δοκιμάσει μπορείτε να καταλάβετε το πόσο αρμονικά δένει με το hardware. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα διχάσει τους χρήστες στην αρχή αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι σταδιακά θα το αγαπήσετε. Αναμένουμε, επίσης, το βελτιωμένο iPhone 5S με καλύτερο επεξεργαστή και κάμερα διατηρώντας παράλληλα τον πετυχημένο σχεδιασμό του iPhone 5. Κοιτώντας πίσω αυτά τα έξι χρόνια ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικά: περισσότερο σε κάποιους τομείς και λιγότερο σε κάποιους άλλους. Η εταιρεία απέδειξε, όμως, ότι δεν στέκεται στην πεπατημένη και είναι προετοιμασμένη για μεγάλες αλλαγές που θα την οδηγήσουν στην επιτυχία και τα επόμενα έξι χρόνια. Ποια ήταν η δική σας πρώτη επαφή με το iPhone και το οικοσύστημα της Apple;

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι