Πωλητήριο επίσημα για τη νήσο Πρώτη !

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες ακατοίκητα (;) νησιά και βραχονησίδες.
Από τα 598 περίπου καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή μοναστήρια. Στον κατάλογο των υπό παραχώρηση είναι και η νήσος Πρώτη, με έκταση 3.100 στρέμματα. Η Πρώτη βρίσκεται απέναντι από τη Μαραθόπολη.

Οι ακτές της είναι απότομες και βραχώδεις, χωρίς όμως να λείπουν μερικοί υπήνεμοι όρμοι που προσφέρουν ασφαλές αγκυροβόλιο (οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρα αγκυροβόλια). Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της, κυρίως από σκοίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει και η μοναδική αμμουδιά της Βουρλιάς, μέσα σε έναν ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα νερά. Σε ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το «Θάρρος», όταν το θέμα είχε δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, θετικοί στην αξιοποίηση και ανάδειξή της νήσου είχαν εμφανιστεί αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας, επαγγελματίες και κάτοικοι της Μαραθόπολης, αν και αρκετοί εξέφραζαν επιφυλάξεις. Κι ενώ το αγγελτήριο «πώλησης» στο νησί έχει μπει, στο θέμα των μαρινών της Μεσσηνίας, εκείνη της Καλαμάτας μάλλον δεν υπάρχει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ – τουλάχιστον προ το παρόν.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι