Αλβανία: Αυτοπυρπολήθηκε πρώην πολιτικός κρατούμενος

Πρώην πολιτικός κρατούμενος του κομμουνιστικού καθεστώτος και απεργός πείνας, στην Αλβανία αυτοπυρπολήθηκε την Τετάρτη στα Τίρανα. Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην πολιτικό κρατούμενο που αυτοπυρπολείται στη χώρα τις τελευταίες....


ημέρες. Ο 47χρονος Λιριάκ Μπέκο μάλιστα, επέλεξε να προσφύγει σε αυτόν τον ακραίο τρόπο αντίδρασης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, τη 19η ημέρα απεργίας πείνας.

Ο Λιριάκ Μπέκο ψεκάστηκε με βενζίνη και μπροστά στις κάμερες αυτοπυρπολήθηκε.

Παρά τις προσπάθειες των παραβρισκόμενων να σβήσουν τη φωτιά, υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 50% του σώματός του.

Πριν από τρεις μέρες ένας ακόμα απεργός πείνας, ο 53χρονος Γκέργκι Ντρέτσα επιχείρησε το ίδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο σώμα και πρόσωπο.

Για 19η μέρα, 20 πρώην πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, με βασικό αίτημα την οικονομική αποζημίωση για την περίοδο που ήταν φυλακισμένοι επί κομουνιστικού καθεστώτος.

Η κυβέρνηση, μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσια, δηλώνει ότι όσοι από τους κρατούμενους υπέβαλαν έγκαιρα τα αποδειχτικά αποζημιώθηκαν. Προσθέτει ακόμα ότι η απεργία πείνας είναι μεν σεβαστή, αλλά έχει πολιτικό υπόβαθρο.

Οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης, το κόμμα της οποία διαδέχτηκε το κομμουνιστικό κόμμα, να εκμεταλλευτεί πολιτικά την απεργία και τις ακραίες αντιδράσεις δεν απέδωσαν.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι