Διπλάσιες οι εξαγωγές προς την Κίνα

Το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα (Λ.Δ. Κίνας, Χονγκ Κονγκ. Μακάο, Ταϊβάν) και τη Μογγολία παρουσίασε σημαντική βελτίωση, κατά το α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το παρελθόν έτος.
 
 Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat όπως αναφέρει έγγραφο της πρεσβείας μας, οι εξαγωγές προς τη Λ.Δ. Κίνας ανήλθαν στα 175,34 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54%. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, σε εξαγωγές καυσίμων (40,86 εκατ. ευρώ) και βαμβακιού (31,24 εκατ. ευρώ). Αξιοσημείωτη άνοδος σημειώθηκε επίσης, για τον τομέα τροφίμων και ποτών, τα φαρμακευτικά, χημικά-πλαστικά προϊόντα και τα απορρίμματα μετάλλων. Οι εισαγωγές από τη Λ.Δ. Κίνας συνέχισαν την καθοδική τους τάση, εμφανίζοντας μείωση κατά -17,1%, στα 1,2 δισεκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λ.Δ. Κίνας, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 222,47 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 68,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Αντίστοιχα, οι κινεζικές εξαγωγές ανήλθαν στα 1.765,9 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση -10%.

Οι εξαγωγές προς Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 60% και ανήλθαν στα 44,9 εκατ. ευρώ (στοιχ. Eurostat). Σημαντικότερος αυξητικός παράγων υπήρξε η αύξηση των εξαγωγών συσκευών και τηλεπικοινωνιών και εγγραφής ήχου (18,33 εκατ. ευρώ), καθώς και η βελτίωση σε κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα-ποτά, χημικά-πλαστικά, διάφορα βιομηχανικά είδη και απορρίμματα μετάλλων. Οι εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά -9,6% στα 17,13 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές προς Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 48,1% και ανήλθαν στα 8,28 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα αποτέλεσαν το βαμβάκι (2,06 εκατ. ευρώ), ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές, απορρίμματα μετάλλων, μάρμαρα και ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές από Ταϊβάν ανήλθαν στα 49,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -24,3%. Το εξωτερικό εμπόριο με το Μακάο και τη Μογγολία κινείται σε αμελητέα επίπεδα.
 
trelokouneli.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι