Μέχρι 35% οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια


Μειώσεις από 6% έως και 35% προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ και δικαστικών.

Στους ένστολους οι μειώσεις αναμένεται να είναι από 6% έως 7,5% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και 12% από το νέο έτος. Στους πανεπιστημιακούς οι περικοπές θα είναι κατά μέσο όρο 17%, για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση των αποδοχών που μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 13% ενώ για τους δικαστικούς οι περικοπές θα φτάσουν το 25%.

Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά μειώσεων να επιβάλλονται στους ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς. Μάλιστα “κλείδωσε” και η αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2012 σύμφωνα με την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο πακέτο των μέτρων έχουν εγγραφεί 360 εκ. ευρώ ως όφελος του δημοσίου από τις μειώσεις στα ειδικά αυτά μισθολόγια.

Όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές 6% ή 7,5% για όλους τους ένστολους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς σε στρατό και αστυνομία οι μέσες ετήσιες αποδοχές θα έχουν “ταβάνι” τα 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο πακέτο των περικοπών περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας γεγονός που θα προκαλέσει νέες εισοδηματικές απώλειες. Απώλειες που οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12%

Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φθάνοντας έως και το 35% για τους υψηλόμισθους δικαστικούς λειτουργούς.

Για τους καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από το 5% για αποδοχές έως 1000 ευρώ τον μήνα και θα φθάνουν το 30% για όσους πανεπιστημιακούς λαμβάνουν άνω των 2500 ευρώ τον μήνα. Κατά μέσο όρο οι απώλειες υπολογίζονται στο 17,5%.

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ οι μισθοί τους θα κοπούν 13% κατά μέσο όρο, ενώ για διπλωμάτες και αρχιερείς οι μειώσεις “κλειδώνουν” κοντά στο 20% .

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι 200.000 υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα χάσουν από τον επόμενο χρόνο (όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι)τα δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα και το επίδομα αδείας . Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι