Τρόμο προκαλούν τα νέα πακέτα τσιγάρων στην Αυστραλία

Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο όλα τα πακέτα τσιγάρων θα είναι ίδιου μεγέθους και θα φέρουν αποκρουστικές φωτογραφίες, με τις συνέπειες του καπνίσματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε προσφυγή των καπνοβιομηχανιών και η Αυστραλιανή κυβέρνηση μπορεί πλέον να επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να... σταματήσουν την κυκλοφορία των τσιγάρων τους στην πολύχρωμη συσκευασία που συνηθιζόταν μέχρι τώρα.
Ως εκ τούτου, από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τα τσιγάρα στην Αυστραλία θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή πακέτα που θα φέρουν μόνο προειδοποιήσεις για τις συνέπειες του καπνίσματος.
Πιο συγκεκριμένα από την 1η Δεκεμβρίου, όλες οι μάρκες τσιγάρων που θα πωλούνται στη χώρα, θα έχουν ομοιόμορφα λαδί πακέτα με γραφικά και προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, ενώ τα ονόματα των εταιρειών θα αναγράφονται με μικρά άσπρα γράμματα στην μπροστινή μεριά.
Οι καπνοβιομηχανίες αντιδρούν τα νέα μέτρα υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι έτσι θα κατακλυστεί η αγορά με λαθραία τσιγάρα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, στις αποφάσεις του οποίου δεν μπορεί ν’ ασκηθεί έφεση, αποφάνθηκε ότι ο νέος νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός και έτσι απέρριψε τις προσφυγές των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες μάλιστα καλούνται τώρα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα της κυβέρνησης.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι