Έκρηξη της εγκληματικότητας

Δραματική αύξηση παρουσίασαν οι δολοφονίες πολιτών που έπεσαν θύματα ληστών μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ανθρωποκτονίες με στόχο τη ληστεία σημείωσαν αύξηση κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2011. 
 
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην αστυνόμευση είναι ο κυριότερος λόγος της δραματικής αύξησης στις ανθρωποκτονίες αλλά και στην αύξηση των κλοπών - διαρρήξεων στα σπίτια.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται στην Ελλάδα, ενώ κάθε δύο ημέρες γίνονται 3 απόπειρες δολοφονίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως φέτος καταγράφηκαν 91 απόπειρες ανθρωποκτονίας έναντι 60 πέρυσι.

Οι ληστείες στα σπίτια πολλαπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο του 2011. Στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφηκαν 604 υποθέσεις έναντι 397, ενώ στην Αττική πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ληστειών όπου καταγράφηκαν 147 περισσότερα χτυπήματα σε σπίτια.

«Τη μάχη όμως της εγκληματικότητας στις γειτονιές την έχουμε χάσει», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό πως σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκαν 1.457 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια ενώ οι κακοποιοί έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο να αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών στα μέσα μεταφοράς όπου καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα και συνολικά 1.488 κλοπές.

Κάθε μέρα επίσης «ποντικοί» κλέβουν 2 εκκλησίες κατά μέσον όρο (350 υποθέσεις από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο), όταν πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο καταγράφηκαν 274 περιπτώσεις.

«Η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών, κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης και στις κλοπές - διαρρήξεις κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στον πληθυσμό» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. που συνοδεύει την ανάλυση των στατιστικών του εγκληματικότητας.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα εξαρθρώθηκαν 258 πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις ενώ συνελήφθησαν 93.124 άτομα. Από αυτά, τα 8.419 για συμμετοχή τους σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και τραπεζών.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι