Στα 2,2 δισ. η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού: Η βαθύτερη ύφεση εκτροχιάζει τα έσοδα, με τη «μαύρη τρύπα» να διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος απειλούν να εκτροχιάσουν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Παρ' όλα αυτά το έλλειμμα κινήθηκε στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου εντός στόχων, καθώς για να αντισταθμιστούν οι αποκλίσεις στα έσοδα «ψαλιδίστηκαν» κυρίως οι πρωτογενείς δαπάνες και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να κινείται εντός στόχων, στα 13,2 δισ.
Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα έφτασε στα 2,2 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, ενώ στο ίδιο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη λάβει το 74,2% της ετήσιας επιχορήγησής τους, δηλαδή 9,7 από τα 13,1 δισ. ευρώ που δικαιούνται φέτος «δείχνοντας» πως θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΓΑ έχει απορροφήσει το 79,4% της ετήσιας επιχορήγησης , το ΤΑΠ - ΟΤΕ το 75% και το ΙΚΑ το 74,7%, ο ΕΟΠΥΥ το 68,7%, το ΝΑΤ το 68,2% και ο ΟΑΕΕ το 64,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στο επτάμηνο:
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,84 δισ. ευρώ εμφανίζοντας απόκλιση 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο αποδίδει αυτή την απόκλιση, κυρίως:
1. Στην υστέρηση των εισπράξεων φόρου εισοδήματος, κατά 1,39 δισ., εξαιτίας και των παρατάσεων που δόθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
2. Στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών με απόκλιση 686 εκατ., λόγω του «παγώματος» στην εγχώρια ζήτηση.
3. Στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους προηγούμενων ετών και άλλους άμεσους φόρους.
Η εικόνα βελτιώθηκε από τις εισπράξεις τελών κυκλοφορίας οχημάτων, φόρων στην περιουσία και από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων, με την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων.
Στο «μέτωπο» των δαπανών, αυτές ανήλθαν σε 40,85 δισ. στο επτάμηνο και ήταν μειωμένες κατά 4,4 δισ. σε σχέση με τον στόχο, ενώ έχουν υποχωρήσει κατά 3,1 δισ. σε σύγκριση με το περσινό επτάμηνο, εξαιτίας των περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες αλλά και στο «πάγωμα» των επενδυτικών δαπανών: Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιορίστηκαν κατά σχεδόν 2 δισ. αφού αντί για τα 4,2 δισ. που έπρεπε να διατεθούν τελικά εκταμιεύθηκαν 2,2 δισ. , ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,9 δισ. έναντι του στόχου και κατά 2,5 δισ. ή 8,6% σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2011.
Μειωμένες έναντι των στόχων για το επτάμηνο, είναι οι δαπάνες για εξοπλιστικά κατά 207 εκατ. και οι δαπάνες για τόκους κατά 160 εκατ. Σε απόλυτα μεγέθη πάντως οι δαπάνες για τόκους ήταν 10,13 δισ. στο επτάμηνο αποτυπώνοντας τη μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παρά τη διενέργεια του PSI.
*στην Ημερησία

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι