Πήρε το βαθμό στην πρεμιέρα με… «γλυκόπικρη» γεύση η Εθνική


Πήρε το βαθμό στην πρεμιέρα με… «γλυκόπικρη» γεύση η Εθνική 

Επιμέλεια: Βαρβάρα Φανίδη

Θετική ήταν η πρεμιέρα της Εθνικής μας κόντρα στην Πολωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκότημα έφερε ισοπαλία 1-1 κόντρα στους διοργανωτές και πήραμε τον πρώτο μας βαθμό στην διοργάνωση.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος μπορούσε τη νίκη, αλλά το χαμένο πέναλτι και οι δέκα παίκτες που αγωνίστηκε η ομάδα σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ήταν οι παράγοντες που δε νίκησε
Το ματς είχε δύο διαφορετικά ημίχρονα, με την Πολωνία να είναι λίγο καλύτερη από εμάς και πήρε το προβάδισμα με τον Λεβαντόφσκι στο 17′. Ύστερα ήρθε η άδικη αποβολή του Παπασταθόπουλου στο 42′ , με δύο κίτρινες κάρτες… «εφεύρεση» του Ισπανού ρέφερι Βελάσκο Καρμπάγιο.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο και η Ελλάδα μπήκε αποφασισμένη για τη ισοπφάριση, αλλά και για τη νίκη. Ο Σαλπιγγίδης, που πήρε τη θέση του Νίνη στο ημίχρονο, έφερε το ματς στα ίσα στο 50′, ύστερα από σέντρα του Τοροσίδη. Όμως μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη, αλλά ο Καραγκούνης δεν κατάφερε να νικήσει τον Τίτον, στο πέναλτι που κέρδισε ο «Σάλπι».
Η εικόνα του ματς

Με ένα καθαρό 4-4-2 ξεκίνησε η Εθνική ομάδα κόντρα στην Πολωνία. Η πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα έγινε αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα στο 2΄. Ο Καραγκούνης κέρδισε φάουλ από  τον Βασιλέφσκι κοντά στην μεγάλη περιοχή της Πολωνίας, αλλά.

Στην επόμενη φάση και συγκεκριμένα στο 4’ οι Πολωνοί βγήκαν μπροστά με τους Λεβαντόφσκι και Μουράφσκι, αλλά ο Παπασταθόπουλος αρχικά και ο Χαλκιάς με διπλή προσπάθεια αποσόβησε τον κίνδυνο και έστειλε την μπάλα σε κόρνερ.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν  αρκετά επιθετικά, θέλοντας να πάρουν μερικά μέτρα περισσότερο από τους Έλληνες, καθώς με τους Πίστσεκ και Πολάνσκι ήθελαν να οργανώσουν το παιχνίδι.

Στο 10΄ ο Γκέκας έχασε την μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ για την  Ελλάδα. Ο διεθνής στράικερ πήρε την γυριστή κεφαλιά από το φάουλ του Καραγκούνης, ο οποίος εκτελούσε όλα τα στημένα, αλλά η μπάλα βγήκε άουτ.

Όμως οι Πολωνοί βρήκαν τις λύσεις από την αριστερή πλευρά, καθώς ο Χολέμπας ήταν εκτός κλίματος, αλλά ευτυχώς ο Λεβαντόφσκι στο 15΄δεν κατάφερε να νικήσει τον Χαλκιά, παρά την παρακινδυνευμένη έξοδο που έκανε.

Λάθος από αριστερά και 1-0
Τελικά η ζημιά δεν άργησε να γίνει. Η αδυναμία στην αριστερή πλευρά απλά «φώναζε» και δεν άργησε να το πληρώσουμε. Στο 17΄ο Λεβαντόφσκι εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την σέντρα του Πίστσεκ και η αδράνεια της άμυνας της Εθνικής ομάδας ήταν τέτοια που ο επιθετικός της Ντόρντμουντ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους και διοργανωτές.

Στο 22΄η Ελλάδα έκανε ουσιαστικά την πρώτη της φάση στην αναμέτρηση με τον Κατσουράνη, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σέζνι.

Η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από την ψυχρολουσία του γκολ των Πολωνών. Η Εθνική έπρεπε να  εκμεταλλευθεί κυρίως την ταχύτητα του Νίνη από τα δεξιά και την τεχνική του Σαμαρά από τα αριστερά. Οι Πολωνοί δεν είναι ομαδάρα, απλά χωρίς την Ελλάδα στο γήπεδο στα πρώτα λεπτά φάνηκε πολύ καλύτερη.

Στο 29’ η Ελλάδα έκανε την αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να συνεχίσει το ματς και έτσι πέρασε ο συνεπώνυμος του Κυριάκος.

Ένα λεπτό αργότερα η Πολωνία έλειπε να κάνει το 2-0. Ο Μπένις έκανε το σουτ, μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ευτυχώς για μας, πέρασε άουτ και ακόμα η Ελλάδα ήταν στο παιχνίδι.
Από το 32΄και μετά το μομέντουμ ήταν υπέρ των Πολωνών, αλλά η Εθνική προσπαθούσε να πιέσει με κατά κύριο λόγο τον Τοροσίδης, καθώς σε δύο φάσεις το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε δύο κόρνερ.
Στο 40’ ήρθε η ψυχρολουσία για την Εθνική, καθώς ο Παπασταθόπουλος αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα και μείναμε με 10 παίκτες. Ο Ισπανός διαιτητής Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο, ουσιαστικά… «έσφαξε» την Ελλάδα, καθώς οι δύο κάρτες του αμυντικού της Βέρντερ Βρέμης ήταν απλά εφεύρεση.

Τα νεύρα των Ελλήνων ήταν αρκετά δικαιολογημένα, καθώς ο Χολέμπας δέχθηκε κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία, καθώς δεν μας δόθηκε πέναλτι σε χέρι που έκανε ο Πέρκις και ο Ισπανός ρέφερι δεν έδωσε τίποτα.
Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε με το την Πολωνία να ήταν μπροστά με 1-0, να είμαστε με 10 παίκτες, ύστερα από την λανθασμένη αποβολή του Παπασταθόπουλου και τον τραυματισμό του Α. Παπαδόπουλου.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, η Ελλάδα έκανε την πρώτη της αλλαγή, βάζοντας τον Σαλπιγγίδη στη θέση του Νίνη.

οι Πολωνοί ήθελαν να… «καθαρίσουν» το παιχνίδι μια ώρα αρχύτερα. Ο Λεβαντόφσκι στο 48΄απείλησε την εστία του Χαλκιά, αλλά το σουτ του στράικερ την Πολωνίας ήταν άουτ.

(Σάπλι)σε η ισοφάριση…
Όμως στο 50’ όλα ανατράπηκαν για την Πολωνία. Ο Σαλπιγγίδης, ύστερα από το ρήγμα που δημιούργσε ο Γκέκας στην άμυνα των γηπεδούχων, έκανε το σουν και έφερε στα ίσα το παιχνίδι. Ο ‘Ελληνας επιθετικός, με την είσοδο του στο παιχνίδι, έδωσε αυτό που έλειπε την Ελλάδα, δηλαδή την ενεργητικότητα στο παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Από το 55’ και μετά η Ελλάδα βρήκε την ενέργεια που της έλειπε, και έδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τη νίκη. Όλοι οι παίκτες ήταν ένα κλικ πιο πάνω από το πρώτο ημίχρονο και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το… «υφάκι» των Πολωνών.

Ο Σαμαράς λίγο έλειψε να κάνει την ολική ανατροπή. Στο 63’ ο επιθετικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ύστερα από ψηλοκρεμαστό γέμισμα του Κατσουράνη, άφησε  την μπάλα να σκάσει, αμέσως μετά έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 68’ η Εθνική μας είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία να φέρει τούμπα τόσο το παιχνίδι, αλλά το ρου της αναμέτρησης. Ο Φορτούνης έδωσε μια εξαιρετική μπαλιά και ο Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτι αλλά και την αποβολή του Σέζνι. Όλα έδειχναν ιδανικά, αλλά  ο Τίτον στο 72’, ο οποίος μόλις είχε μπει στην αναμέτρηση, νίκησε τον «Τυπάρα».

Στο 75’ Ο Σαμαράς πήγε από πίσω για το Φορτούνη, που φάνηκε να βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυνόμενο, οπότε η δική του σέντρα προς το Σαλπιγγίδη και το γκολ του επιθετικού του ΠΑΟΚ θεωρείται μη γενόμενο.

Πέντε λεπτά αργότερα  ο Σαμαρά έχασε την ευκαιρία να κάνει το 2-1. Στο 80’ ο Έλληνας στράικερ, έχοντας λάθος τοποθέτηση του σώμα τους, έχει συνέπεια το σουτ του να περάσει ψηλά πάνω από την εστία του Τίτον.

Από το 82’ και μετά η Πολωνία προσπάθησε να πάρει το κάτι παραπάνω. Μακρινό, συρτό σουτ του Πολάνσκι, ο Χαλκιάς έπεσε και μπλόκαρε, όπως και στο σουτ του Λεβαντόφσκι τρία λεπτά αργότερα.

Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού στο ματς δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο και η Ελλάδα πήρε τον βαθμό, ύστερα από το 1-1 που πήρε από την Πολωνία.

Οι συνθέσεις:
Ελλάδα: Χαλκιάς, Μανιάτης, Αβραάμ Παπαδόπουλος (37’ Κ. Παπαδόπουλος), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καραγκούνης, Νίνης (45’ Σαλπιγγίδης), Κατσουράνης, Σαμαράς, Γκέκας (68’ Φορτούνης)

Πολωνία: Σέζνι (69’ Τίτον), Μπένις, Βασιλέφσκι, Περκίς, Πίστσεκ, Πολάνσκι, Ρίμπους, Ομπρανιάκ, Μουράφσκι, Μπλατσικόφσκι, Λεβαντόφσκι

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι