Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπράξει οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισπράξει οι Μη Κυβερνητικές ΟργανώσειςΝεφελώδες παραμένει ακόμα το τοπίο δράσης τους
Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βιώνουν την μεγαλύτερη αφαίμαξη στα εισοδήματά τους αλλά και τις περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητά τους, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα φέρεται να έχουν εισπράξει από το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το οποίο τέθηκε επί τάπητος στην κοινοβουλευτική επιτροπή από τους βουλευτές Θ.Τσούρα του ΠΑΣΟΚ και Γ.Τραγάκη της ΝΔ που το συνυπογράφουν.
Αμφότεροι συμφωνούν στο νεφελώδες της λειτουργίας των ΜΚΟ σε τέτοιο βαθμό ώστε ούτε να είναι γνωστός ο αριθμός τους αλλά ούτε και να είναι σαφή τα κονδύλια που μπαίνουν στα ταμεία τους.
Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε μάλιστα σε περίπτωση ΜΚΟ που στοιχεία Υπουργείου την παρουσίαζαν να έχει επιχορηγηθεί με 480.000 ευρώ ενώ τα στελέχη της εμφάνιζαν αποδεικτικά της τάξης των 110.000 ευρώ. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές με στόχο να μπει μία τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο, να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή παρά τω πρωθυπουργώ, που να ελέγχεται από τη Βουλή και αντικείμενο την διαμόρφωση ενός Μητρώου ΜΚΟ αλλά και να δημιουργηθεί ευέλικτος τακτικός μηχανισμός ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων όταν παίρνουν χρήματα από κρατικούς πόρους. Το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί μη κυβερνητικές οργανώσεις να χρηματοδοτούνται από το κράτος, σχολίασε η κα Κανέλλη.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι