Νέου τύπου αναψυκτικά αναστατώνουν τους Ευρωπαίους

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου 
Ήταν Οκτώβριος του 2010 όταν ο 17χρονος γιος μου εμφανίζεται σπίτι με ένα …περίεργο αναψυκτικό που αγόρασε από το περίπτερο της γειτονιάς.
«Είναι για να μείνω ξύπνιος όλη τη νύχτα. Έχω διάβασμα» είπε και άφησε το τενεκεδένιο κουτάκι με το σήμα του τριφυλλιού και την ονομασία Canνavis πάνω στο τραπέζι…
-Ρε μαμά , τα ναρκωτικά απαγορεύονται; Ρώτησε πηγαίνοντας προς το δωμάτιό του.
Φυσικά δεν περίμενε απάντηση, αντίθετα εγώ παίρνοντας εμβρόντητη το κουτί στα χέρια μου ήμουν γεμάτη απορίες.
  1. Πώς γίνεται να κυκλοφορεί στο εμπόριο χωρίς κανέναν έλεγχο ένα αναψυκτικό που περιέχει 0.2% εκχύλισμα κάνναβης;
  2. Πώς είναι δυνατόν να αγοράζουν τέτοιου είδους αναψυκτικά ανήλικοι χωρίς κανέναν έλεγχο, όταν  για παράδειγμα σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να είσαι πάνω από 18 χρονών ακόμη και για ν αγοράσεις ενεργειακά ποτά όπως αυτά που …δίνουν φτερά κι εμείς τα καταπίνουμε σαν…καραμέλες;
Οι ουσιαστικές απορίες ή μάλλον οι προβληματισμοί μου ήρθαν όταν πήγα μια …διαδικτυακή βόλτα.  Εκεί διαπίστωσα ότι τα motivation drinks που περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης, όχι μόνο είναι ακίνδυνα αλλά είναι υγιεινά , απόλυτα ασφαλή αφού περιέχουν φυσικές ουσίες και –το καλύτερο-χαρίζουν ευεξία, τόνωση, ενέργεια…
Όμορφες εικόνες με κατάκλυσαν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μαζί με τα talks στα forums των νεαρών που αναζητούσαν τρόπους να καταναλώσουν το συγκεκριμένο αναψυκτικό διότι σε μερικές χώρες απαγορεύεται η πώλησή του.
Τότε βέβαια άρχισα ν αναρωτιέμαι και εγώ όπως ο γιος μου «πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται κάποιος όταν καπνίζει ένα τσιγάρο με κάνναβη κι όταν πίνει αναψυκτικό που την περιέχει όχι; Μήπως το κάπνισμα γενικώς είναι που ενοχοποιείται; Μήπως πάλι εξαρτάται από τα μιλιγκράμ της ουσίας και όχι από την ίδια την ουσία;»
Αναζητώντας μία απάντηση από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, έμαθα ότι το αναψυκτικό πωλείται κανονικότατα και νομιμότατα στη Θεσσαλονίκη, αφού έτσι γίνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Άρα οποιαδήποτε καταγγελία από την πλευρά των καταναλωτών αμέσως πέφτει στο…κενό.
Ευτυχώς όμως αποδείχθηκε ότι ορισμένοι έχουν πιο γυμνασμένα και ευαίσθητα  αντανακλαστικά.
Η νομικός Αγγελική Καλλία θέτει και μία ακόμη παράμετρο του όλου θέματος , δίνοντας  νέα τροφή για προβληματισμό στον απροστάτευτο καταναλωτή: « Εάν αυτά τα αναψυκτικά χαρίζουν ευεξία όπως υπόσχονται ποιες επιστημονικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει τα διαφημιζόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο προϊόν;» Διότι η κ Καλλία ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας επισημαίνει και το άλλο: «Το άρθρο 2 της Οδηγίας επιβάλλει η σήμανση να μην είναι τέτοιας φύσεως , ώστε να οδηγεί σε πλάνη τον αγοραστή».
Από την επικοινωνία που ξεκίνησε με τις αρμόδιες αρχές ένας άλλος υποψιασμένος καταναλωτής στο μεταξύ διαπιστώνει το εξής παράδοξο:  Στη Θεσσαλονίκη το συγκεκριμένο προίόν κυκλοφορεί κανονικά χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει χημική ανάλυση. Βέβαια το προϊόν κυκλοφορεί και σε άλλες  χώρες της Ευρώπης αλλά αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν πρέπει να ελεγχθεί;  Πόσες ανάλογες οδηγίες ή απαγορεύσεις όπως για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται τα ενεργειακά ποτά μαζί με αλκοόλ ισχύουν και στην Ελλάδα; Ποιος τα ελέγχει; Μετά τις σχετικές καταγγελίες το αναψυκτικό ελέγχθηκε από την υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρέθηκε ότι τα «δείγματα ήταν κανονικά στα στοιχεία που εξετάστηκαν». Άρα να υποθέσουμε εμείς οι καταναλωτές  ότι  κακώς  αναγράφει  το αναψυκτικό ότι περιέχει έστω μικροποσότητα κάνναβης , η οποία παρεπιπτόντως μάς χαρίζει ευεξία…Ή μήπως όχι;
Κι όμως. Οι ανησυχίες καταναλωτών αλλά και το σχετικό δημοσίευμα της  εφημερίδας «Μακεδονία» έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.
«Άν και τα ποτά που χρησιμοποιούν κάνναβη περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες από τη δραστική ναρκωτική ουσία, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν προβάλλουν έντονα τις υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητές τους που βασίζονται σε αυτήν. Οι εταιρείες  κερδίζουν πουλώντας στους νέους μια –κατά πάσα πιθανότητα ακίνδυνη- εκδοχή ενός ναρκωτικού. Εκχυλίσματα κάνναβης αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, ζάχαρη και άλλα συστατικά, παρουσιάζοντας μια ναρκωτική ουσία που είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σαν ένα εύγεστο αναψυκτικό, απενοχοποιώντας την στα μάτια των νέων», τόνισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής  Ιωάννης Τσουκαλάς, χτυπώντας καμπανάκι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ Ντάλι.
Το αποτέλεσμα είναι  να επανεξετάζεται πλέον (ελπίζουμε) ο κανονισμός της κυκλοφορίας στην αγορά σε εθνικό επίπεδο τέτοιων προϊόντων.
Συγκεκριμένα ο κ Ντάλι απάντησε: «Η Επιτροπή κατακρίνει κάθε παράνομη  ή παραπλανητική πρακτική, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει την έννοια «ναρκωτική ουσία» μέρος της καθημερινής ζωής και να επηρεάζει νεαρούς πολίτες. Η Επιτροπή θα εξετάσει  και θα συζητήσει , μαζί με τα κράτη μέλη, τον κανονισμό της κυκλοφορίας στην αγορά, σε εθνικό επίπεδο, προϊόντων που περιέχουν κάνναβη και θα εξετάσει την ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω δράση».
Τι δείχνουν τα παραπάνω;
-Ότι ακόμη και μία φωνή κάποιες φορές είναι αρκετή για να αλλάξει (έστω και λίγο) την κατάσταση.
-Ότι κάτω από τη …μύτη μας περνούν «τέρατα και σημεία» εις βάρος των καταναλωτών.
-Ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
-Ότι η μόνη μας δύναμη είμαστε εμείς: Οι …ζαλισμένοι καταναλωτές, οι υποψιασμένοι πολίτες.

olympia.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι