Περίοδος και Διατροφή. Τι να προσέξεις, ώστε να διατηρήσεις το υγιές σωματικό βάρος.

98

Η γυναικεία περίοδος, είναι μια διαδικασία κατά την οποία αποβάλλεται το ενδομητριο, μαζί με ποσότητα αίματος, ώστε να προκύψει η ανάπτυξη νέου κύκλου.

Κατα την δεύτερη μέρα, στη πλειάδα των γυναικών, εμφανίζεται έντονο φούσκωμα στην κάτω περιοχή της κοιλίας και ακολουθεί η δημιουργία – σύνθεση των οιστρογόνων. Σε αυτό το σημείο, έχει εντοπισθεί μορφή ψυχολογικής κατάπτωσης των γυναικών, λόγω του αισθήματος ενοχής απο το φούσκωμα. Λόγω του προαναφερθέντος, επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι σε αυτή τη φάση, δεν δίδεται η δυνατότητα να χαθούν τα ενδεχομένως πλεονάζοντα κιλά.
Η αυξημένη κατακράτηση υγρών, πριν την έναρξη της περιόδου και κατα την διάρκεια της, εμφανίζει αύξηση της τιμής του σωματικού βάρους ΜΟΝΟ στη ζυγαριά, ενώ στη πραγματικότητα αν ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα εμφανίζονται αποτελέσματα.
Η περίοδος συνδέεται άρρηκτα, με τη διατροφή. To γεγονός της σύνδεσης, έγκειται στο ότι αποβάλλεται σημαντική ποσότητα αίματος. Η σημαντικού βαθμού απώλειας αίματος, εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη φάση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επίσης, αποβάλλονται, σημαντικές ποσότητες μικρόθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε άλλη περίπτωση τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και του καλύπτουν τις ανάγκες.
Ορισμένοι «τυχαίοι ειδικοί», συνιστούν να μην ακολουθείται συγκεκριμένη διατροφή – δίαιτα, κατα τη φάση της περιόδου.ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ. Ενδέχεται, η παρούσα φάση να χρίζει περισσότερη προσοχή και ακολουθίας πιο αυστηρής διατροφής, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπόγλυκαιμίας, αναιμίας και υπόθρέψίας του οργανισμού.

Μια τυπική διατροφή, η οποία θα πρέπει να συνταχθεί, θα στηρίζεται στους εξής άξονες:
–>Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, λόγω της αποβολής του πλεονάζοντος υγρού.
–>Κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τροφών πλούσιες σε σίδηρο λόγω αποφυγής των συμπτωμάτων της αναιμίας.
–>Κατανάλωση τροφών, με υψηλή βιολογική αξία, με συνδυασμό πρωτεϊνης και υδατανθράκων, ώστε να προστατεύεται η μυϊκή μάζα και να μην επέλθει ο καταβολισμός.
–>Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12.
–>Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλατίσμενων τροφών, κορεσμένων λιπαρών τροφών και αναψυκτικών, λόγω της αποφυγής της κατακράτησης υγρών. Να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, τσάι και ο συνδυασμός γαλακτοκομικων με κρέας, ώστε να αποφευχθεί η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου.

Σημαντικό tip.

Μην ζυγίζεστε κατά τη διάρκεια της περιόδου και 3 μέρες πριν και μετά τη λήξη της.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι