Υπερλιπιδιμία, εμφανίζεται όταν υπάρχει αύξηση των τριγλυκεριδίων ή
Τα αίτια της υπερχοληστεροληναιμίας.
• Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο.
• Ο υποθυρεοειδισμός.
• Η χολόσταση.
• Το νεφρωσικό σύνδρομο.
• Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
Τα αίτια της αύξησης των Tg.
• Παχύσαρκα άτομα.
• Κατάχρηση οινοπνεύματος.
• Σακχαρώδης διαβήτης.
• Νεφρική ανεπάρκεια.
• Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που απαντάται σε όλα τα τμήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του ήπατος, του εντέρου, του δέρματος και του νευρικού συστήματος. Η χοληστερόλη παράγεται στο ήπαρ και είναι απαραίτητη για την παραγωγή και δράση πολλών ορμονών, της χολής και της βιταμίνης D και μεταφέρεται στο αίμα συνδεδεμένη με ειδικές πρωτείνες (λιποπρωτείνες) για να χρησιμοποιηθεί απ΄ όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η εξωγενής χοληστερόλη προέρχεται από τροφές και προϊόντα ζωικής προέλευσης, κάποια είδη ψαριών και οστρακοειδή, ενώ αντίθετα τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
Τι είναι τα Τg;
Τα τριγλυκερίδια είναι η πιο κοινή μορφή λίπους στον οργανισμό και προέρχονται κυρίως από την διατροφή. Τα εξωγενή τριγλυκερίδια μεταφέρονται στο αίμα με τα χυλομικρά, ενώ τα ενδογενή με την πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη (VLDL - Very Low Density Lipoprotein) και χρησιμεύουν κυρίως για την παραγωγή ενέργειας.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ (mg/dL).
Ολική Χοληστερόλη
• <200 Επιθυμητά επίπεδα
• 200-239 Οριακά υψηλά επίπεδα
• >239 Υψηλά επίπεδα
Τριγλυκερίδια
• <150 Φυσιολογικά επίπεδα
• 150-199 Οριακά υψηλά επίπεδα
• 200-499 Υψηλά επίπεδα
• >499 Πολύ υψηλά επίπεδα
HDL Χοληστερόλη
• <40 Χαμηλά επίπεδα
• >59Υψηλά επίπεδα
LDL Χοληστερόλη
• <100 Ιδανικά επίπεδα
• 100-129 Σχεδόν ιδανικά επίπεδα
• 130-159 Οριακά υψηλά επίπεδα
• 160-189Υψηλά επίπεδα
• >189 Πολύ υψηλά επίπεδα
Αν υπάρχει υπερλιπιδαιμία, τότε είναι λογικό να εμφανισθεί στεφανιαία νόσος, αν μαζί με την υπερλιπιδαιμία υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι συνδιαστικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου.
• Υπέρταση.
• Κάπνισμα .
• Σακχαρώδης διαβήτης .
• Παχυσαρκία.
• Αντρας >45 ετών .
• Γυναίκα >55 ετών ή μετεμμηνοπαυσιακή.
• Χαμηλή HDL (<35>.
Εάν η HDL είναι >60 mg/dl αφαιρείται ένας παράγοντας κινδύνου.
• Χωρίς στεφανιαία νόσο και με λιγότερο από 2 παράγοντες κινδύνουàΛιγότερο από 160 mg/dl.
• Χωρίς στεφανιαία νόσο και με 2 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνουàΛιγότερο από 130 mg/dl.
• Με στεφανιαία νόσοàΛιγότερο ή ίσο με 100 mg/dl.
Ο δείκτης μάζας σώματος απεικονίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την παρουσία περίσσσειας λιπώδους ιστού. Ορίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.
• Οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 20 και 25kg/m2.
Καταναλώνετε ελεύθερα:
Καταναλώνετε με μέτρο :
Απαγορεύεται να καταναλώνετε:
Σωματική άσκηση.
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταλήξει στο ότι η έλλειψη συστηματικής φυσικής δραστηριότητας παίζει ρόλο στην πρόωρη εμφάνιση και εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποβαίνει τελικά ευεργετική για την υγεία και οι μικρές περίοδοι άσκησης δρουν προσθετικά. Η άσκηση παίρνει ιδιαίτερο νόημα όταν αναφερόμαστε στις νεαρές ηλικίες.
Ερευνητικά μέρη.
- Σε μία έρευνα, του Eurosciences Communication σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αρτηριοσκλήρωση του Πανεπιστημίου Munster της Γερμανίας, έδειξε ότι η χρήση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το κακάο και η σοκολάτα (και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή τα οποία παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση φλαβονοειδών έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Να σημειωθεί, ότι η σοκολάτα προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με αρκετές ‘’κενές’’ θερμίδες.
- Τα επιδημιολογικά στοιχεία της ελληνικής έρευνας Attica, που διενεργήθηκε από την πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, είναι ανησυχητικά για τη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου στο μέλλον. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
• 1 στους 5 συμμετέχοντες (19,8%) εμφάνιζαν παράγοντες κινδύνου.
• Από αυτούς, οι άντρες παρουσίασαν διπλάσια ποσοστά.
• Άντρες και γυναίκες με παράγοντες κινδύνου ακολουθούσαν σε μικρό ποσοστό τη μεσογειακή διατροφή ενώ είχαν μειωμένα ποσοστά σωματικής άσκησης.
• Η συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου παρουσίασε αυξητική τάση με την αύξηση της ηλικίας (ποσοστό 38% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών).
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
0 σχόλια