Οι 10 πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη

Μαύρα σύννεφα με θανατηφόρα τοξικά, παχιά στρώματα άνθρακα και δριμύς καρκινογενής αέρας: καλώς ήλθατε στη ζωή των πιο μολυσμένων περιοχών του πλανήτη... Το αμερικανικό ινστιτούτο Blacksmith, ένα ανεξάρτητο περιβαλλοντικό γκρουπ, μας ταξιδεύει σε μέρη που δεν θα θέλαμε να πάμε αλλά που καλό θα είναι να γνωρίζουμε και τα οποία επηρεάζουν την υγεία άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Sumgayit, Αζερμπαϊτζάν
Τα γεωργικά και βιομηχανικά χημικά των εργοστασίων της περιοχής έχουν σαν συνέπεια την μόλυνση μέχρι στιγμής 250,000 ανθρώπων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό νεογέννητων έχουν σοβαρές γεννητικές δυσλειτουργίες.


Linfen, Κίνα
Οι κάτοικοι της πόλης Λίνφεν της επαρχίας Σάνχι της Κίνας – την περιοχή με την χειρότερη ποιότητα αέρα στη χώρα – δηλώνουν ότι κυριολεκτικά εισπνέουν σκόνη από άνθρακα κάθε βράδυ. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μολυνθεί.


Tianying, Κίνα
Πρόκειται για την περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή μολύβδου στην Κίνα που αναλογεί στον μισό συνολικό πληθυσμό. Οι συγκεντρώσεις του εν λόγω μετάλλου είναι 8,5 και 10 φορές περισσότερες από τα εθνικά στάνταρ με τους 140,000 κατοίκους να έχουν διαγνωστεί με κάθε λογής προβλήματα υγείας…


Sukinda, Ινδία
Η συγκεκριμένη περιοχή παράγει το 97% των αποθεμάτων χρωμίτη της Ινδίας. Δώδεκα ορυχεία συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς καμιά πρόβλεψη για προστασία του περιβάλλοντος και περισσότερα από 30 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων διαχέονται στις παρακείμενες παραποτάμιες περιοχές.


Vapi, Ινδία
Πρόκειται για μια μικρή πόλη 71.000 κατοίκων στο νότιο όριο της βιομηχανικής ζώνης της επαρχίας Γκουχαράτ. Πολλά τα εργοστάσια της περιοχής που παράγουν διαφόρων ειδών χημικές ουσίες από βαριά μέταλλα μέχρι πετροχημικά, παρασιτοκτόνα, μπογιές κ.α. Τα υγρά απόβλητα πέφτουν στα ποτάμια της πόλης επιφέροντας πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.


La Oroya, Περού
Το 99% των παιδιών της περιοχής έχουν υπερβολικές συγκεντρώσεις μόλυβδου στο αίμα τους κάτι που έχει ως συνακόλουθη συνέπεια την νοητική τους δυσλειτουργία. Τα τοξικά απόβλητα της πόλης των 35.000 κατοίκων είναι υπεύθυνα ακόμα και για πρόωρους θανάτους.


Dzerzhinsk, Ρωσία
Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η πόλη αυτή φιλοξενούσε πολλές από τις βασικές παραγωγικές μονάδες χημικών όπλων. Ακόμα και σήμερα, όμως, συμβαίνει το ίδιο. Περίπου 300,000 τόνοι χημικών αποβλήτων παρήχθησαν μεταξύ του 1930 και του 1998 με το νερό να έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε λευκό λασπόνερο που περιέχει διοξίνες και υψηλές συγκεντρώσεις φαινόλης – ενός βιομηχανικού χημικού που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και άμεσο θάνατο!


Norilsk, Ρωσία
Μια βιομηχανική πόλη που ιδρύθηκε το 1935 σαν χώρο σκλαβοπάζαρου, το Νόριλσκ φιλοξενεί το μεγαλύτερο συγκρότημα ρευστοποίησης βαριών μετάλλων. Περίπου 500 τόνοι χαλκού και νικελίου αλλά και 2 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου διαχέονται κάθε μέρα στην ατμόσφαιρα.


Chernobyl, Ουκρανία
Είκοσι χρόνια μετά το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα όλων των εποχών, η περιοχή διαμέτρου 19 χιλιομέτρων γύρω από τον επίμαχο αντιδραστήρα παραμένει ακατοίκητη. Το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας λέγεται ότι εξακολουθεί να παραμένει μέσα στις εγκαταστάσεις με τους ειδικούς να λένε ότι μέχρι και 100 τόνοι ουρανίου και άλλων ραδιενεργών προϊόντων όπως το πλουτώνιο θα μπορούσαν να «ελευθερωθούν» αν γινόταν άλλο ατύχημα.


Kabwe, Ζάμπια
Μεγάλες ποσότητες ψευδάργυρου ανακαλύφθηκαν το 1902 και η εξόρυξη και ρευστοποίησή του ξεκίνησαν αμέσως μετά και συνεχίστηκαν αδιάκοπα μέχρι το 1994 χωρίς να τεθεί ποτέ θέμα κινδύνου μόλυνσης από μόλυβδο. Το ορυχείο δεν λειτουργεί πλέον, έχοντας όμως αφήσει πίσω του μια πόλη δηλητηριασμένη και κυρίως μέσω της εισπνοής του μολυσμένου αέρα.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι