Wikileaks: Για βασανισμό κρατουμένων κατηγορούνται οι ΗΠΑ



Οι συνθήκες κράτησης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του νεαρού στρατιώτη που θεωρήθηκε ύποπτος για παροχή απόρρητων αμερικανικών πληροφοριών στον ιστότοπο του Wikileaks, είναι "απάνθρωπες" και η φυσική και ψυχική υγεία του έχουν κλονιστεί επικίνδυνα, ανέφερε ένας από τους υποστηρικτές του μετά από επίσκεψη του στις φυλακές που κρατείται.

"Πραγματικά μου φάνηκε πως η φυσική και ψυχική υγεία του Μάνινγκ έχει επιδεινωθεί", γράφει ο Ντέιβιντ Χάουζ στο μπλογκ Firedoglake.

Για τον στρατιώτη, που του έχει επιτραπεί να δέχεται μόνο δύο επισκέψεις το μήνα στη φυλακή, η οποία βρίσκεται στη βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, οι συνθήκες κράτησης είναι "απάνθρωπες και εξαιρετικά αυστηρές" παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Πενταγώνου, που έχει ανακοινώσει ότι ο 23χρονος στρατιώτης κρατείται υπό καθεστώς υψηλής ασφάλειας και δέχεται την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους κρατούμενους.

Ωστόσο ο στρατιώτης βγαίνει από το κελί του μόνο μία ώρα την ημέρα, έχει στη διάθεσή του δύο κουβέρτες, παλιές, σκληρές και πολύ βαριές, σχεδόν κανένα προσωπικό αντικείμενο και γενικώς η κράτησή του δεν μοιάζει καθόλου με τις περιγραφές του Πενταγώνου, όπως αναφέρει ο φίλος του.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την πρόσθεση του να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Μάνινγκ.


 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι