«Kάηκε» η Ρώμη μετά την πύρρειο νίκη Μπερλουσκόνι

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η Ρώμη μετά την οριακή επικράτηση με διαφορά τριών ψήφων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών καταστράφηκαν, πέτρες και βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν κατά κυβερνητικών κτιρίων και εκτεταμένες συμπλοκές -οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων- ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας μετέτρεψαν το ιστορικό κέντρο σε πολεμική ζώνη.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στη πρωτεύουσα με σκοπό να πανηγυρίσει την ήττα του Μπερλουσκόνι στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο καβαλιέρε αποδείχθηκε «εφτάψυχος», καθώς ξεπέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής, διασφαλίζοντας με 314 «ναι» και 311 «όχι» -για το προσεχές διάστημα- την επιβίωση της κυβέρνησης.

Παρά την αρχική ικανοποίηση του Μπερλουσκόνι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο πολλοί ηγέτες αμφισβητούν, υποστηρίζοντας πως προέκυψε ύστερα από δωροδοκία βουλευτών, η κατάσταση εντός και εκτός Βουλής εκτροχιάστηκε, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως ο Μπερλουσκόνι ενδέχεται να μην μπορεί να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέχρι τον Μάρτη.

Οπως επισήμαιναν τα ΜΜΕ, το οριακό αποτέλεσμα στη Βουλή σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει τις απαιτούμενες 316 ψήφους για την έγκριση νομοσχεδίων, γεγονός που καθιστά σχεδόν ακατόρθωτη τη διακυβέρνηση της χώρας. Η «παράταση ζωής» που δόθηκε στον Μπερλουσκόνι οφείλεται στη θετική ψήφο δύο μελών του νεοσύστατου κόμματος του Τζιανφράνκο Φίνι και άλλων δύο μελών του κεντρώου κόμματος του Αντόνιο ντι Πιέτρο, με αποτέλεσμα ναι πυροδοτηθεί «εμφύλιος» στο εσωτερικό των παρατάξεων.

Σύγχυση επικρατεί και στον κεντροαριστερό χώρο, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα οργανωθούν εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού και εάν θα επιχειρηθεί να συγκροτηθεί συμμαχία με τον χώρο του Κέντρου.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι