Κυβερνοπόλεμος για τον Ασάνζ

Έπεσε προσωρινά το Amazon

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές επιθέσεις στο πλαίσιο του κυβερνοπολέμου που μαίνεται με αφορμή τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και τις προσπάθειες «εξόντωσης» του Wikileaks.

Μετά τις επιθέσεις εναντίον της VISA και της MasterCard, οι αποκαλούμενοι χακτιβιστές επιτέθηκαν χθες το βράδυ σε αμερικανικούς ιστότοπους, τους οποίους έθεσαν εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, «έπεσαν» και τα ευρωπαϊκά sites του Amazon, του μεγαλύτερου online καταστήματος στον κόσμο, όχι όμως λόγω επίθεσης, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

Η επίθεση

Τα sites του Amazon στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία (με καταλήξεις .it, .de, .uk, .fr και .at) «έπεσαν» για τουλάχιστον μισή ώρα, στις 11:15 χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), σε μια περίοδο όπου οι online αγορές βρίσκονται σε κορύφωση, ενόψει των Χριστουγέννων. Οι servers των εν λόγω ιστότοπων φιλοξενούνται στο Δουβλίνο.

«Η σύντομη διακοπή στους ευρωπαϊκούς ιστότοπούς μας χθες το βράδυ, οφείλετο σε βλάβη υλικού (hardware failure) στο ευρωπαϊκό δίκτυο datacenter (σ.σ. κέντρο φιλοξενίας υπολογιστών και αποθήκευσης δεδομένων) και δεν ήταν αποτέλεσμα κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (distributed denial of service)», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πώς γίνονται οι επιθέσεις

Οι επιθέσεις DDoS, οι οποίες είναι παράνομες σε διάφορα κράτη, περιλαμβάνουν την υπερφόρτωση ενός ιστότοπου με μεγάλο αριθμό αιτημάτων, έτσι ώστε εκείνος να μην είναι πια σε θέση να εξυπηρετήσει τους χρήστες του και να «καταρρεύσει».

Η αυτοαποκαλούμενη ομάδα «χακτιβιστών» «Anonymous», είχε ανακοινώσει ότι θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Amazon την Παρασκευή, ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε ότι εγκαταλείπει αυτό το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει τις δυνάμεις» να το φέρει εις πέρας, αλλά και ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στους χρήστες του Διαδικτύου.

«Μετά από την υπερβολική διαφήμιση της επικείμενης επίθεσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεωρήσαμε ότι αυτή η ενέργεια θα επηρέαζε αρνητικά τους ανθρώπους και, συγκεκριμένα τους καταναλωτές, και θα τους έκανε να νιώσουν απειλούμενοι από τους Anonymous», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα.

«Χτύπησαν» και τη Gawker

Εν τω μεταξύ, οι ιστότοποι που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Gawker Media σταμάτησαν ξαφνικά να αναρτούν περιεχόμενο χθες, όταν άγνωστοι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στους servers της εταιρείας.

Η εταιρεία ζήτησε από τους χρήστες που είχαν λογαριασμούς στο Gawker, το Gizmodo, το Jezebel και άλλα sites του ομίλου, να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής τους, διότι, « η βάση δεδομένων των χρηστών φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι χάκερ υποστήριξαν ότι βρήκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης, αν και δεν έγινε σαφές αν όλα τα δεδομένα αποκρυπτογραφήθηκαν.

Οι «Anonymous» έχουν στοχοποιήσει επιχειρήσεις που σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες προς το Wikileaks, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη λειτουργία του.

Το Amazon διέκοψε τη φιλοξενία περιεχομένου του Wikileaks στους servers του την 1η Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι το site παραβιάζει τους όρους χρήσης του.

Οι «χακτιβιστές» επιτέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα sites του Paypal, της MasterCard και της VISA, καθώς και στον δικτυακό τόπο των σουηδικών δικαστικών αρχών.

Το Wikileaks έχει αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους Anonymous, αναφέροντας ότι «εμείς ούτε καταδικάζουμε, αλλά ούτε επικροτούμε αυτές τις επιθέσεις».

Αρκετοί λογαριασμοί στο Twitter που είχαν αποδοθεί στους Anonymous έχουν απενεργοποιηθεί.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι