Δημοτικά WiFi

Δημοτικά WiFiΝομίζαμε ότι δεν υπάρχει, αλλά τελικώς διαψευστήκαμε. Ο λόγος για την ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορεί να βρει κανείς όλους τους δήμους ανά την Ελλάδα -ή έστω τις περιοχές πλέον ελέω Καλλικράτη- όπου λειτουργεί δημοτικό WiFi δίκτυο προσφέροντας δωρεάν, ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είδαμε να λείπουν ορισμένα δημόσια WiFi hotspots που θα έκαναν την υπηρεσία πολύ πιο πλήρη.

Για την ακρίβεια, δεν μιλάμε ακριβώς για μία ιστοσελίδα. Για να δει κάποιος τα εν Ελλάδι δημοτικά WiFi hotspots θα πρέπει να επισκεφτεί την ηλεκτρονική διεύθυνση www.geodata.gov.gr. Εκεί υπάρχουν αρκετές γεωγραφικές πληροφορίες για μία σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου ή του σιδηροδρομικού δικτύου. Η αλήθεια είναι ότι οι ιστοσελίδες του site δεν είναι από τις πλέον εύχρηστες αλλά αν χρειάζεστε τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί, τότε μάλλον θα υπομείνετε τις όποιες καθυστερήσεις. Το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα δεδομένα δεν εμφανίζονται σε όλες τις περιπτώσεις μέσα στο site αλλά χρησιμοποιώντας το Google Maps ή κάποια αντίστοιχη εφαρμογή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχονται σε μορφή αρχείου τύπου KML ή GML, τα οποία για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν λένε τίποτα. Είναι, όμως, χρήσιμα για όσους χρειάζονται τέτοιου είδους δεδομένα για να τα ενσωματώσουν σε δικά τους projects ή εφαρμογές.

Για το ευρύ κοινό, αυτό που προτείνουμε είναι να “κατεβάσετε” τo αρχείο σε ΚML μορφή. Μόλις ολοκληρωθεί η αποσυμπίεση και το επιλέξετε, τότε θα ανοίξει το Google Earth και θα σας πάει στην Ελλάδα όπου με “καρφίτσες” εμφανίζονται όλα τα δημοτικά WiFi hotspots.

Η λέξη “όλα” είναι πάντως σχετική. Και αυτό γιατί η λίστα περιλαμβάνει τα WiFi hotspots, η δημιουργία των οποίων έγινε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας. (Γι’ αυτό και το αρχείο ΚML θα το βρείτε μέσα στην “υποενότητα” που αναφέρεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας). Έτσι, για παράδειγμα, δεν θα βρείτε μέσα τον δήμο Τρικάλων -που έκανε “μόδα” τα WiFi hotspots- ή τον δήμο Χαλανδρίου που επίσης έχει.

Αυτό που μας λείπει πάντως είναι ότι δεν επισημαίνονται με περισσότερη ακρίβεια οι περιοχές όπου υπάρχει δυνατότητα για ασύρματη πρόσβαση. Και επιπλέον, δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά γίνεται η ανανέωση των δεδομένων και των στοιχείων. Τουλάχιστον, κάτι υπάρχει. Αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν πολύ περισσότερα.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι