"Εσπασαν" την πρωτεΐνη-κλειδί για καρκίνο και AIDS

Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανακάλυψης θεραπειών για το AIDS αλλά και τον καρκίνο αποτελεί η απεικόνιση, πρώτη φορά, μιας σχετικής μοριακής δομής, πρωτεΐνης, που συνδέεται με τις ασθένειες αυτές.

Το πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές από το Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρέιμοντ Στίβενς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τεχνική ακτίνων Χ για να ανακαλύψουν τη δομή του μορίου CXCR4 και τον τρόπο λειτουργίας του. Το μόριο αυτό είναι μέρος μιας μεγάλης οικογένειας πρωτεϊνών που ονομάζονται G υποδοχείς συνδεδεμένων πρωτεϊνών (GPCRs).

Αυτά τα μόρια επικάθονται στη μεμβράνη του κυττάρου και διαβιβάζουν σήματα από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό, ενώ βοηθούν και τον έλεγχο σχεδόν κάθε δράσης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης, της έκκρισης ορμονών και της αντίληψης του φωτός. Κανονικά το μόριο CXCR4 βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διέγερση της κίνησης των κυττάρων. Οταν όμως τα σήματα που ενεργοποιούν τον υποδοχέα δεν ρυθμιστούν κατάλληλα, το μόριο CXCR4 μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Πλέον οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να αναπτυχθούν φάρμακα που θα θεραπεύσουν τον HIV ή τον καρκίνο.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι