Από 40 ως 25.000 δολάρια για συνεντεύξεις ζητούν οι μεταλλωρύχοι

Επί 69 μέρες, η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι μεταλλωρύχοι, τους βοήθησε να αντέξουν και να επιβιώσουν στις απάνθρωπες συνθήκες του ορυχείου, σε βάθος 620 μέτρων.

Δεν πέρασε μια εβδομάδα και τα πρώτα... ρήγματα στην ενότητα άρχισαν να εμφανίζονται, επισημαίνει ο βρετανικός Independent.

Εν μέσω προσφορών για δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα και για παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι 33 μεταλλωρύχοι έχουν αρχίσει να μιλούν για τη μεγάλη δοκιμασία τους και ορισμένοι, μάλιστα, θέτουν ανοιχτά ζήτημα χρημάτων, όταν τους ζητούν συνεντεύξεις. Έτσι, σιγά-σιγά, διαμορφώνεται μια αγορά ιδιότυπη και γίνεται ένα παζάρι που δεν έχει προηγούμενο.

«Είμαστε φτωχοί-κοιτάξτε που ζούμε. Ζείτε από τις ιστορίες μας, έτσι, γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτήν την ευκαιρία και να θρέψουμε τα παιδιά μας;», είπε στους New York Times η 24χρονη σύζυγος του Κάρλος Μαμανι, του Βολιβιανού που ήταν μεταξύ των μεταλλωρύχων που παγιδεύτηκαν .

Οι τιμές που διαμορφώνονται λοιπόν ποικίλουν: η σύντροφος ενός μεταλλωρύχου ζήτησε απλώς ένα αλκοολούχο ποτό από την Αργεντινή ενώ κάποιοι μεταλλωρύχοι ζήτησαν 40 δολάρια. Άλλοι, πάντως ζητούν περισσότερα, όπως λέγεται, ακόμη και 25.000 δολάρια.

Ξένοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης κάνουν ακόμη μεγαλύτερες προσφορές προτείνοντας ακόμη και μεταφορά των μεταλλωρύχων στην Ιαπωνία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να δώσουν συνεντεύξεις.

Το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι απέσπασε αποκλειστική συνέντευξη από τον Σεπούλβεδα αλλά αρνήθηκε ότι κατέβαλε χρήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν. Θέλω ο κόσμος να ξέρει τι περάσαμε εκεί κάτω. Μας κατάπιε η κόλαση αλλά ξαναγεννηθήκαμε και τώρα νιώθω ότι έχω χρέος να πω τι έγινε και τι μαθήματα πήραμε» είπε ο ίδιος.

«Θα μάθουμε τι έγινε», επισήμανε ο αμερικανικής καταγωγής δημοσιογράφος Τζόναθαν Φράνκλιν, ο οποίος έχει υπογράψει συμβόλαιο για την έκδοση βιβλίου για τους μεταλλωρύχους.

Πάντως, κάποιοι άλλοι μεταλλωρύχοι κρατούν το στόμα τους κλειστό. Ένας από αυτούς είναι ο 56χρονος Ομαρ Ρεϊγάδας, ο οποίος επισκέφτηκε τις σκηνές που είχαν στήσει οι συγγενείς των 33 ανδρών στο ορυχείο Σαν Χοσέ. Ανάμεσά τους ήταν και η δική του οικογένεια. Μια στρατιά δημοσιογράφων τον ακολούθησε: «Είχα εφιάλτες αυτές τις μέρες», τους είπε. «Όμως ο χειρότερος εφιάλτης από όλους είστε εσείς».

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι