Φύτεψαν 1,45 εκατ. δενδρύλλια ελιάς σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Νέους Ελαιώνες δημιούργησε η Marfin Investment Group (MIG) στην πυρόπληκτη Πελοπόννησο και Εύβοια, καθώς, σε συνεργασία με την ΕΔΟΕΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ, «έτρεξε» πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασύστασης των πυρόπληκτων ελαιώνων, 1,45 εκατομμύρια δενδρύλλια.

Το σχέδιο ανασύστασης των πυρόπληκτων ελαιώνων περιελάμβανε  προγράμματα, τα οποία υποστήριξαν ομάδες ερευνητών, οικονομολόγων και  γεωπόνων

«Ζήσαμε την καταστροφή, τώρα πρέπει να ζήσουμε την ανάπτυξη και αυτό για εμάς είναι μονόδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος Νέοι Ελαιώνες και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι οι συμμαχίες που αναπτύσσονται με βάση την κοινωνική-εταιρική ευθύνη αποτελούν πρότυπο για μια νέα πορεία προς μια νέα ανάπτυξη».
   Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ο πρόεδρος  της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος (δεξιά) και ο αντιπρόεδρος της MIG Μανώλης  Ξανθάκης (αριστερά) κατά την εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν οι δρά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σημείωσε: Σ’ αυτό το επίτευγμα, τη μικρότερη συνεισφορά την είχε ο δικός μου ο Ομιλος, ο οποίος μπορεί να διέθεσε ένα μεγάλο ποσό στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κάναμε λίγα, τα περισσότερα τα έκαναν φορείς και άνθρωποι που θέλανε να δουλέψουν και να προσφέρουν».

H αποκατάσταση των ελαιώνων υλοποιήθηκε μέσα από ένα πρωτοποριακό σχέδιο που περιελάμβανε προγράμματα, τα οποία υποστήριξαν ομάδες ερευνητών, οικονομολόγων και εξειδικευμένων γεωπόνων. Το κυριότερο αφορούσε στην άμεση αποκατάσταση των ελαιώνων μέσω της δωρεάς και διάθεσης 1.450.000 δενδρυλλίων, πιστοποιημένων από ελληνικά φυτώρια και τεχνικές προδιαγραφές, που ορίστηκαν από ειδική επιστημονική επιτροπή.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένας πειραματικός ελαιώνας 25 στρεμμάτων, λίγο έξω από την Καλαμάτα, σε πυρόπληκτη έκταση του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας, με πυκνή φύτευση στα πρότυπα των ελαιώνων της Ισπανίας (120 δένδρα ανά στρέμμα, αντί 35 δένδρων).

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της MIG, κ. Μανώλης Ξανθάκης, στόχος είναι να αποκτήσουν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές το δικό τους brand και να προωθηθούν στις αγορές των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Αλλά και η κ. Μπατζελή υπενθύμισε ότι εξετάζεται ο φάκελος που κατέθεσε η χώρα μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας ότι «η ελιά και το ελαιόλαδο μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής αλλά και της εθνικής οικονομίας».

www.ethnos.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι