Η στάχτη παρέλυσε την Ευρώπη!

Σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μετέτρεψε τη Βόρεια Ευρώπη το νέφος της στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλαγιόκουλ στην Ισλανδία. Από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, εκατοντάδες αεροδρόμια έκλεισαν χθες, αναρίθμητοι επιβάτες καθηλώθηκαν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι μήνες.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν οι ειδικοί, που ένα σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης προκαλεί τόσα προβλήματα στους ευρωπαϊκούς αιθέρες - η Βρετανία δεν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της ούτε καν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Και είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες που κατέφυγαν, η μία μετά την άλλη, στο ίδιο μέτρο για λόγους ασφάλειας των πτήσεων, καθώς το σύννεφο της στάχτης κινούνταν νοτιοανατολικά. Το σύννεφο είχε φτάσει χθες το απόγευμα μέχρι το Μούρμανσκ της Βορειοδυτικής Ρωσίας και η πτήση που θα μετέφερε εκεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν ματαιώθηκε. Η κατάσταση επηρεάζει στην πραγματικότητα ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πτήσεις με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη ακυρώνονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία.

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία ήταν σιωπηλό για 200 χρόνια μέχρι που έγινε η πρώτη του έκρηξη, στις 20 Μαρτίου. Η δεύτερη έκρηξη όμως, την Τετάρτη, ήταν 10 με 20 φορές ισχυρότερη και σύμφωνα με τον Παλ Εϊναρσον, έναν γεωφυσικό από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, οι σεισμογράφοι έδειχναν χθες την έντασή της να αυξάνεται αντί να υποχωρεί. Τα προβλήματα όμως που έχουν προκληθεί στην ίδια την Ισλανδία από την έκρηξη και την τήξη τμήματος του παγετώνα ωχριούν μπροστά στα προβλήματα που προκλήθηκαν στις εναέριες μεταφορές- με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία, αλλά και οικονομική ζημιά.

www.enimerosi24.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι