Ανεπάρκειες στη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης βλέπει ο Τρισέ

Για «ανεπάρκειες», σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των οργανισμών πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε απάντησή του σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι «τα όργανα της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσαν σημαντική ώθηση στο κύρος και στα κέρδη αυτών των εταιρειών, αφού με θεσμικό τρόπο αναγνώρισαν τις αξιολογήσεις τους ακόμα και για τις οικονομίες των κρατών μελών».
Επίσης, ζητούσε να πάψουν «οι οίκοι αξιολόγησης, που αποδείχτηκαν απολύτως αναξιόπιστοι στην οικονομική κρίση και οι οποίοι συμμετέχουν στο όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού Νότου, να είναι οι επίσημοι κριτές και αξιολογητές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην απάντηση του, ο κ. Τρισέ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα μετά την εκδήλωση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο του 2007 κατέδειξαν ότι υπήρξαν ανεπάρκειες σε σχέση με τις δραστηριότητες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους των εν λόγω οργανισμών».
Ο κ. Τρισέ είπε ακόμα ότι «οι πιστοληπτικές διαβαθμίσεις δεν είναι το μόνο κριτήριο το οποίο λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές κατά την τιμολόγηση των χρεογράφων. Και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως οι διαφορές ρευστότητας στις δευτερογενείς αγορές για ομόλογα που εκδίδονται από συγκεκριμένες κυβερνήσεις ή οι διαφορετικές αντιλήψεις των επενδυτών ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο που παρουσιάζουν μεμονωμένες χώρες».

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι