Το Ιράν φιμώνει τις ελεύθερες φωνές

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακραία πράξη φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, η ιρανική κυβέρνηση συνέλαβε τον σημαντικό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του. Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που συνέβαλε αποφασιστικά στη φήμη του νέου ιρανικού κινηματογράφου με τις εξαιρετικές ταινίες του, μεταξύ των οποίων το «Οφσάιντ», που τιμήθηκε το 2006 με την Αργυρή Αρκτο (το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου), αλλά και το «Λευκό Μπαλόνι», που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Κανών το 1995.

Ο Παναχί ήταν ανέκαθεν ένας πολιτικά ενεργός καλλιτέχνης. Το 2009 τάχτηκε με εκείνους που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και συνελήφθη προσωρινά στην κηδεία της Νέντα Αγά Σολτάν, της φοιτήτριας που δολοφονήθηκε εκείνη την περίοδο. Τον Φεβρουάριο του απαγορεύτηκε η έξοδος από την πατρίδα του για να μην παραστεί στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η επίσημη στάση της κυβέρνησης ως προς το συμβάν είναι: «Η ομάδα του Παναχί ετοίμαζε ένα φιλμ εχθρικό προς το καθεστώς, αλλά η επαγρύπνηση των υπηρεσιών πληροφοριών επέτρεψε να αποκαλυφθεί η πρωτοβουλία αυτή και οι ένοχοι να συλληφθούν». Είναι εμφανές ότι το καθεστώς του Ιράν δεν ανέχεται να ακούγονται «άλλες φωνές» στη χώρα...

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα έχει αρχίσει δραστικές κινήσεις συμπαράστασης. Ηδη κινητοποιήθηκε και η νεοσύστατη Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Περιμένουμε όλο και περισσότερες δυνάμεις του χώρου να συσπειρωθούν απέναντι σε αυτή τη μεσαιωνική πρακτική, η οποία, δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό, αμαυρώνει την εικόνα μιας χώρας με αιώνες παράδοσης ενός σημαντικότατου πολιτισμού.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι