Η μέρα της Γυναίκας


Στις 8 Μάρτη του 1857 οι εργάτριες των υφαντουργείων της Νέας Υόρκης ξεσηκώνονται και διεκδικούν λιγότερες ώρες εργασίας κάτι που οι άντρες συνάδελφοί τους είχαν πετύχει από χρόνια.










1910 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, με πρόταση της επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως «διεθνής εργαζόμενων γυναικών».










25 Μάρτη του 1911,λίγες μέρες μετά την Ημέρα της Γυναίκας,μια βιομηχανία υποκαμίσων της Νέας Υόρκης πήρε φωτιά με τις πόρτες κλειδωμένες.Οι εργοδότες είχαν κλειδώσει για να μην μπουν μέσα οι συνδικαλιστές.Κάηκαν 146 γυναίκες οι περισσότερες έφηβες 13 ως 18 ετών.Δεν ήταν τυχαίο γεγονός.Δυο χρόνια νωρίτερα οι εργάτριες στη Νέα Υόρκη είχαν ξεσηκωθεί ξανά.Η μαζική απεργία των 20.000 γυναικών,είχε ξεκινήσει από το συγκεκριμένο εργοστάσιο το Τρίγωνο.



Ελλάδα 1945. Το ανώτερο όργανο της πρώτης λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα (ΠΕΕΑ) αναγνωρίζει τυπικά και ουσιαστικά την ισότητα της γυναίκας. Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων λέει ρητά: “΄Όλοι οι ΄Έλληνες άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια πολιτικά και αστικά δικαιώματα” Το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου που έχει χαρακτήρα προσωρινού συνταγματικού χάρτη, αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα ίσα πολιτικά δικαιώματα των δύο φύλων. Οι γυναίκες ψηφίζουν ισότιμα και εκλέγονται στο Εθνικό Συμβούλιο.


Ελλάδα 1952.Ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει,αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο οι γυναίκες δεν ψηφίζουν τον Νοέμβρη που γίνονται εκλογές, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Σε επαναληπτικές όμως εκλογές, μόνο για την Θεσσαλονίκη και λόγο εκκένωσης μιας έδρας στις 18 Ιανουαρίου 1953, εκλέγεται με την παράταξη “Ελληνικός Συναγερμός” η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής. Είναι η κ. Ελένη Σκούρα.

Το 1977 ο ΟΗΕ καθιέρωσε αυτή την ημέρα ως ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.
Μια μικρή αναφορά απο την ιστορία των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.


http://achagia.blogspot.com/

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι