Δεν αυτοκτονούμε, αλλά... σκοτωνόμαστε στην άσφαλτο

Η πρώτη θέση της Ελλάδας στα τροχαία αλλά και το γεγονός ότι κατέχουμε μια από τις τελευταίες θέσεις στις αυτοκτονίες οφείλεται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, στον παρορμητικό χαρακτήρα, που μας κάνει ν

Ο παρορμητικός χαρακτήρας των Ελλήνων, που εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στο τιμόνι ή ξεσπούν με πράξεις βίας προς τους άλλους, μας σώζει από αυτοκτονίες, αλλά αυξάνει τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Ετσι εξηγούν οι ψυχολόγοι την πρώτη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη σε τροχαία, αλλά και το γεγονός ότι κατέχουμε μία από τις τελευταίες θέσεις σε αυτοκτονίες.

Η πρώτη θέση της Ελλάδας στα τροχαία αλλά και το γεγονός ότι κατέχουμε μια από τις τελευταίες θέσεις στις αυτοκτονίες οφείλεται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, στον παρορμητικό χαρακτήρα, που μας κάνει να ξεσπάμε με πράξεις βίας προς άλλους (φωτογραφία αρχείου)

«Πώς κανείς χειρίζεται την επιθετικότητά του; Είτε ενδοβάλλοντάς την είτε προβάλλοντάς την. Αν την ενδοβάλλει κανείς, αυτοκτονεί, αν την προβάλλει, κάνει μια βίαιη πράξη προς τους άλλους», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Β. Κονταξάκης, με αφορμή το 4ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Με δείκτη αυτοκτονιών 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις λιγότερες αυτοκτονίες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως η Εσθονία και η Λετονία έχουν δείκτη 70 άτομα ανά 100.000.

Ενα επιπλέον αποτρεπτικό στοιχείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ακόμα οι στενοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί που ισχύουν στη χώρα μας αλλά και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αντίθετα, σε πολλές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών συνδέονται με την αλλαγή του κοινωνικού στάτους, τη μη λειτουργία κοινωνικών δομών κ.ά.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι, επίσης, η απαισιοδοξία, η απελπισία και το στρες, καθώς και οι ψυχικές διαταραχές.

Χοληστερόλη
Οι χαμηλές τιμές χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία και επιθετικότητα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών, στα οποία αναφέρθηκαν ο κ. Κονταξάκης και ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθ. Δουζένης.

Αυτό διαπιστώθηκε πριν από μερικά χρόνια από Σκανδιναβούς ερευνητές, οι οποίοι με τη χορήγηση αντιλιπιδαιμικών επιχείρησαν να μειώσουν τη χοληστερίνη στον γενικό πληθυσμό, ώστε να ελαττώσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και οι βίαιες συμπεριφορές.

«Αυτό το εύρημα δεν έχει εξηγηθεί ακόμη, αλλά είναι επιβεβαιωμένο από πολλές εργασίες ότι η χαμηλή χοληστερόλη αυξάνει την αυτοκτονικότητα.

Πολλές φορές το επιδιώκουμε και εμείς ως ψυχίατροι και πολλές φορές το βλέπουμε σε ανθρώπους που παίρνουν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να εμφανίζουν χαμηλή διάθεση, να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο και οι παθολόγοι και εμείς οι ψυχίατροι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ώστε να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ. Δουζένης.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι