Ο λόγος της Αλ Κάιντα στον κυβερνοχώρο


Ανησυχία προκαλεί στη Δύση η αύξηση του αριθμού των αγγλόφωνων ιστοσελίδων του διαδικτύου που διαδίδουν το μήνυμα της Αλ Κάιντα προς τους μουσουλμάνους που ζουν εκτός της Μ. Ανατολής.

Αυτήν τη στιγμή, περισσότερες από 200 ιστοσελίδες μεταφράζουν γραπτά και κηρύγματα χαρισματικών ομιλητών και θρησκευτικών ηγετών, όπως για παράδειγμα ο γεννημένος στις ΗΠΑ κληρικός, Anwar al-Awlaki, τα οποία μέχρι πρότινος δεν έφθαναν στο αγγλόφωνο κοινό του πλανήτη.

Μάλιστα, ο al-Awlaki αντάλλασσε δεκάδες e-mail με τον δράστη του μακελειού στο στρατόπεδο του Fort Hood, στο Τέξας, πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι ιστοσελίδες που είναι φιλικά προσκείμενες στην Αλ Κάιντα έχουν αυξηθεί από τις 30 -που ήταν πριν από επτά χρόνια- σε περισσότερες από 200 σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του επικεφαλής ερευνητή του οργανισμού NEFA («Nine/Eleven Finding Answers Foundation» - Οργανισμός για την Εύρεση απαντήσεων για την 11η Σεπτεμβρίου) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη:

«Το θέμα είναι ότι πλέον (με το διαδίκτυο) δεν χρειάζεται να είναι κανείς επίσημο και καταγεγραμμένο μέλος της Αλ Κάιντα, για να διαδώσει το μίσος και τις διάφορες αιρετικές απόψεις. Αν κοιτάξει κανείς τα κείμενα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή, θα δει ότι δεν αφορούν στην κατασκευή βόμβας, αλλά έχουν γραφτεί από θεολογικούς συμβούλους που μπορεί να μην είναι καν μέλη της Αλ Κάιντα».


 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι