Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την ιρλανδική καθολική εκκλησία













Σοκ στην Ιρλανδία έχει προκαλέσει η είδηση πως ιερείς της καθολικής εκκλησίας της χώρας κακοποιούσαν σεξουαλικώς παιδιά μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που προέκυψε από έρευνα η οποία διατάχθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση για την κακοποίηση στο κράτος την περίοδο 1975-2004. Συγκεκριμένα στην έκθεση κατηγορούνται τέσσερις αρχιεπίσκοποι οι οποίοι δεν ενημέρωσαν την αστυνομία ότι γνώριζαν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 1960 ενώ 46 ιερείς διευκρίνισαν πως η η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν εκτεταμένη.

"Η ανησυχία της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου σε σχέση με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ήταν να παραμείνουν κρυφές, να αποφευχθεί το σκάνδαλο και να προστατευθεί η φήμη και η περιουσία της εκκλησίας. Κάθε άλλη σκέψη, όπως η υγεία των παιδιών, η δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν χαμηλότερης προτεραιότητας", γράφεται μέσα στην η έκθεση.

Πολλοί ιερείς αρνήθηκαν τα όσα υποστηρίζει η έκθεση ενώ άλλοι παραδέχτηκαν πως είχαν κακοποιήσει παιδιά, άλλοι 100 και άλλοι ανά 15νθημερο μέσα σε 25 χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου του ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Εϊχερν μίλησε για το θυμό και την αποστροφή που νιώθει για αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα και τόνισε πως "σκληρή ειρωνεία μίας εκκλησίας που, σπρωγμένη από την επιθυμία της να αποφύγει το σκάνδαλο, δημιούργησε ένα άλλο το μέγεθος του οποίου είναι απίστευτο".


[Πηγή]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι