Η χρυσή λίστα της ΕΛΑΣ με πιο... ακριβούς εγκληματίες

Τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», οι «ληστές με τα μαύρα» αλλά και οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα αποτελούν τις πιο... ακριβοπληρωμένες υποθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Αστρονομικά ποσά...
...δίνονται προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες ή να συλλεχθούν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Το 2007, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, οι διωκτικές αρχές επικήρυξαν τον «Επαναστατικό Αγώνα». Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, επικηρύχθηκαν οι «ληστές με τα μαύρα», ενώ την περασμένη Πέμπτη πήραν σειρά τα άτομα που προσπάθησαν να στείλουν στον άλλο κόσμο τη γραμματέα των καθαριστριών. Το συνολικό ποσό το οποίο διαθέτουν οι Αρχές για την εξιχνίαση των τριών αυτών υποθέσεων, που αποτελεί και τη «χρυσή λίστα» της ΕΛ.ΑΣ., αγγίζει τον «μαγικό» αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Επαναστατικός Αγώνας»

Στις 12 Ιανουαρίου του 2007, η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» εκτελεί ένα απίστευτο χτύπημα στο πιο φυλασσόμενο κτίριο της Αθήνας, την αμερικανική πρεσβεία. Μία ρουκέτα βρίσκει τον θυρεό της πρεσβείας προκαλώντας αναστάτωση στις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Η νέα τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίστηκε μετά τη διάλυση της «17Ν» αναγκάζει τις ελληνικές αρχές να την επικηρύξουν. Οι τότε υπουργοί Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως αποφασίζουν να διαθέσουν το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ σε όποιον δώσει στοιχεία ή βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών. Ο πληγωμένος εγωισμός των Αμερικανών όμως δεν φαίνεται να «θεραπεύεται» με τα χρήματα που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, λίγες ημέρες αργότερα, οι αμερικανικές αρχές θα επικηρύξουν και αυτές με τη σειρά τους τον «Επαναστατικό Αγώνα» με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Ληστές με τα μαύρα»

Με 600.000 ευρώ επιβραβεύει η κυβέρνηση τους πολίτες για τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των «ληστών με τα μαύρα». Τη σχετική απόφαση έλαβαν από κοινού οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ οι έρευνες θέλουν τους ληστές να έχουν συμμετάσχει και σε τρομοκρατικά χτυπήματα του «Επαναστατικού Αγώνα». Από τα τέσσερα άτομα που αποτελούν τη συμμορία έχει συλληφθεί μόνον ο Μιχάλης Δημητράκης κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με ειδικούς φρουρούς στο κέντρο της Αθήνας. Εναντίον των υπόλοιπων τριών εκκρεμούν εντάλματα για συμμετοχή τους στην ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ ληστών τράπεζας και αστυνομικών στη στοά Θεάτρου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί ο Μιχάλης Δημητράκης. Μάλιστα, οι Αρχές έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα άτομα, κάνοντας το έργο των πολιτών πιο... εύκολο. Πρόκειται για τα αδέλφια Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη ηλικίας 33 και 28 ετών αντίστοιχα και για τον 31χρονο Γρηγόρη Τσιρώνη.

Υπόθεση Κούνεβα

Μπορεί οι επικηρύξεις για τις τρομοκρατικές οργανώσεις να είναι υψηλές, υπάρχει όμως και... υψηλότερη! Η χρηματική αμοιβή του ενός εκατομμυρίου ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί σε όσους συμβάλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών που απείλησαν τη ζωή της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι αυτή τη στιγμή η πιο... χρυσή επικήρυξη. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άνδρα με καυστικό υγρό στις 23 Δεκεμβρίου του 2008, κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα.

Εκτοτε, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου έχει υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις, καθώς μετά την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε ζωτικά της όργανα, ενώ έχει πρόβλημα και με την όραση. Δεν είναι γνωστό πότε θα λάβει εξιτήριο, καθώς αναμένεται να χειρουργηθεί εκ νέου. Η Κούνεβα ήταν γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού και διεκδικούσε βελτίωση στις συνθήκες εργασίας και στις αμοιβές.

Η «17Ν»

Η τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα για σχεδόν τρεις δεκαετίες, όπως ήταν αναμενόμενο, κρατάει τα σκήπτρα των επικηρύξεων και απ’ ό,τι φαίνεται θα τα κρατάει και για πολλά χρόνια ακόμα. Το ποσό με το οποίο είχαν επικηρυχθεί τα μέλη της έφτασε κάποια στιγμή τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εντοπιστούν οι άνθρωποι που αναστάτωσαν, σκότωσαν και ανάγκασαν τις υπηρεσίες πολλών κρατών να ασχοληθούν με τον εντοπισμό τους. Φυσικά, τα παραπάνω χρήματα δεν δίνονταν μόνο από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και άλλες χώρες, οργανισμοί, ακόμα κι εταιρείες είχαν επικηρύξει την οργάνωση-φάντασμα, η οποία εξαρθρώθηκε τελικά το καλοκαίρι του 2002. Ωστόσο, ποτέ δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν τα χρήματα της επικήρυξης των μελών της.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι