Η κομματική μεταπήδηση των ΜΜΕ


«Ο Ελληνας, το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ομάδα του», λένε και σωστά οι θυμόσοφοι. Περίπου το ίδιο ισχύει μέσες άκρες και για την κομματική προτίμηση των Ελλήνων, τουλάχιστον ως προς τη γενική προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά τοποθέτησή τους. Εκεί όμως που γίνεται πλέον ο κακός χαμός με τις τοποθετήσεις είναι ο χώρος των ΜΜΕ. Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία» του «Ιού».

Φορείς του ιού είναι οι : Τάσος Κωστόπουλος, Δημήτρης Τρίμης, Άντα Ψαρρα, Δημήτρης Ψαρρας.

Καναλάρχες και εκδότες, δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές χοροπηδάνε τα τελευταία χρόνια από κόμμα σε κόμμα κι από αρχηγό σε αρχηγό, με υπέρμετρο μάλιστα κάθε φορά φανατισμό. Ακόμα και στον πρωινό καφέ πρωθυπουργών δύο διαφορετικών κομμάτων έχει τύχει να συμμετέχει ο ίδιος δημοσιογράφος. Το χειρότερο όμως είναι ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης να πειστεί ο κόσμος ότι οι κομματικές τοποθετήσεις αριστερά ή δεξιά δεν έχουν πια σημασία, μια και είτε «είναι όλοι το ίδιο» είτε -ακόμα χειρότερα- ο Ελληνας στηρίζει κάθε φορά όποιον έχει την εξουσία ή (κατά τον Λαζόπουλο) όποιον «του... δίνει». Αυτό το χοροπηδητό έγινε πολύ εμφανές τα δύο τελευταία χρόνια, με τη μεταστροφή του απόλυτα καραμανλικού σε ψιλο-παπανδρεϊκό κλίμα.

Η διαμόρφωση των τηλεοπτικών ειδήσεων σε μονοθεματικά θεάματα με πολλά παράθυρα και με -φαινομενικά τουλάχιστον- εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες βοήθησε πολύ στην ψευδαίσθηση κάποιας πολυφωνίας. Ισως αυτό να ήταν δείγμα ελευθερίας της άποψης, αν δεν υπήρχε πάντα η ομπρέλα της κυρίαρχης στάσης του κάθε μέσου αλλά και οι πολύ εύκολες μεταπηδήσεις (κωλοτούμπες) αναλόγως των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Εχει σημασία λοιπόν να κατανοήσει κανείς καθαρά το γεγονός της «κεντρικής γραμμής» και να υποψιαστεί έστω τις επικίνδυνες σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω του. Για παράδειγμα, μπετόν τα κανάλια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε την Αθήνα». Λέει ακόμα και τώρα ο Πρετεντέρης στον Αλέξη Τσίπρα: «Φάγατε μερικά χαστούκια, σας έφυγε η αλαζονεία και η έπαρση, αλλά μήπως οι δικοί σας ξανακάψουν την Αθήνα μετά από κανένα εξάμηνο;» (Mega 2/10/2009).

Ιδού όμως μερικές χαριτωμένες στιγμές της ελληνικής χορευτικής δημοσιογραφίας στην τελευταία προεκλογική περίοδο. Με ένα τσουπ, στο όνομα της πολυφωνίας, και χωρίς να το καταλάβει κανείς, στο Alter, στη Real News και στο Real FM άρχισε προ καιρού η «παπανδρεϊκή» περίοδος, με σφοδρά χτυπήματα κατά του Καραμανλή από τους κατ' εξοχήν «δικούς» του σχολιαστές. «Το καταλληλότερο πτώμα» έλεγε την επομένη των εκλογών ο Γιώργος Τράγκας στην εκπομπή του, ενώ στην εφημερίδα του τη μέρα των ευρωεκλογών έγραφε «Ναι στον Καραμανλή λένε οι Ελληνες!».

Ακόμα κι ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους της κριτικής στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αρχίζοντας να συμπαθεί κάποιες απόψεις Παπανδρέου (ιδίως όταν τις πολεμούσε λυσσαλέα το Mega και το «Βήμα») μέχρι που ξαναπροσδιορίζεται σιγά σιγά στο πλάι της Ντόρας. Το «Πρώτο Θέμα» είχε ανακρούσει πρύμναν προς Παπανδρέου ήδη από το διαζύγιο με τον Τριανταφυλλόπουλο και άλλωστε είναι κι ένας από τους λόγους που το (πάλαι ποτέ δημοκρατικής τοποθέτησης) «Βήμα» έβλεπε για καιρό την πλάτη της εφημερίδας των Μπόμπολα-Αναστασιάδη. Το «Βήμα», αφού πέρασε την καραμανλική και κυρίως την αντιπαπανδρεϊκή του φάση μέχρι και τη ΔΕΘ, στα στερνά έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ακόμα και τη στήλη του Σταύρου Ψυχάρη, μήπως και ξανασιάξει το κλίμα. Το «Εθνος» του κ. Μπόμπολα, προσεκτικότερο, εκθείαζε στα πρωτοσέλιδα τις εμφανίσεις του Παπανδρέου, αλλά μέσα μιλούσε για τα έργα-στολίδια του Σουφλιά. Η «Καθημερινή» και ο Σκάι κράτησαν τη φιλονεοδημοκρατική τους στάση κάπως χαλαρά (κυρίως στα θέματα Σουφλιά) εάν εξαιρέσουμε τα χαμηλά ποσοστά της ψαλίδας που έδιναν μέχρι και την ημέρα των εκλογών οι ερευνητές τους.

Εκεί όμως που κάηκε το πελεκούδι ήταν στο (τέως σημιτικό και μέχρι τις 4/10 καραμανλικό) Mega και στην «Αυριανή» που γκρέμισε τον καραμανλισμό, μετά γκρέμισε τον Σημίτη και τώρα ξαναγκρεμίζει τον καραμανλισμό - ούτη όμως τη φορά, με καθυστέρηση μιας μέρας. Η εφημερίδα κατήγγελλε πριν από τις εκλογές τον Παπανδρέου ότι έφτιαξε «Ψηφοδέλτια για γέλια και για κλάματα!» (11/09/09), ενώ την περασμένη Τρίτη εξυμνούσε τους ίδιους ανθρώπους: «Ισχυρό σχήμα μάχης έφτιαξε ο Γιώργος» (7/10/09).

Στις 6/9, μετά την εμφάνιση Καραμανλή στη ΔΕΘ, το δίδυμο Τρέμη-Πρετεντέρη σχολιάζει: «Ηταν δυναμικός και ηγετικός, αυτά είναι σοβαρά και συγκεκριμένα μέτρα».

Την ίδια ημέρα, στο «Βήμα» ο Πρετεντέρης γράφει: «Με άλλα λόγια, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα πρόβλημα κυβερνητικού προφίλ και αυτό είναι ίσως που το χωρίζει από την ευρεία εκλογική νίκη και την αυτοδυναμία».

Μετά την εμφάνιση Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο Πρετεντέρης διαπιστώνει στο Mega ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «απάντησε χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά χωρίς και να κάνει κάποιο λάθος. Να δούμε αν θα αντέξει αυτή η στρατηγική για άλλες 3 βδομάδες!». Πάλι καλά, αν αναλογιστούμε ότι λίγους μήνες πριν έγραφε: «Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα έτοιμο να κυβερνήσει, ο Παπανδρέου άφησε τον πατέρα του να δώσει την απάντηση» (3/2/09).

Η «απόλυτη» όμως εκτίμηση του Πρετεντέρη ήταν μετά τις ευρωεκλογές, όταν έγραφε πως «όλα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά από το 1974, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα κριθούν στο κέντρο. Θα κριθούν στα δεξιά. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλα τα κομματικά επιτελεία. Και καταλήγουν επειδή η ψήφος των ευρωεκλογών αποκάλυψε ένα σύνθετο και πρωτοφανέρωτο για τη χώρα μας πολιτικό σκηνικό. Για να το πω απλά, το ματς Καραμανλής-Παπανδρέου που περιμέναμε, ανήκει ήδη στο προεκλογικό παρελθόν. Τώρα, το ντέρμπι είναι Καραμανλής - Καρατζαφέρης. Είτε ο Καραμανλής θα αφομοιώσει τη "Δεξιά της Δεξιάς" και θα κερδίσει τις εκλογές. Είτε δεν θα την αφομοιώσει και θα τις χάσει» (14/6/09).

Ευτυχώς όχι μόνο δεν έπεσε μέσα αλλά τέτοια εκτίμηση «δεν υπάρχει», που λένε και τα παιδιά.

Μετά τα ντιμπέιτ, το Mega (φυλάγοντας και τα ...ποσοστά του) σε γενικές γραμμές αποφάσισε ότι οι αρχηγοί ήταν «και οι δύο κερδισμένοι».

Αφού λοιπόν σε όλη την προεκλογική περίοδο οι σχολιαστές καταμαρτυρούσαν αοριστία στις εξαγγελίες Παπανδρέου, το βράδυ των εκλογών ακούγεται ο Πρετεντέρης να λέει: «Σήμερα αποφάσισε ο λαός να επιλέξει ένα τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο λεπτομερώς, οφείλω να πω, παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ».

Μια άλλη εμμονή του Mega ήταν ότι ο Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο κρυβόταν, γραμμή που προπαγάνδισε όλο το διάστημα η Ν.Δ. Εφτασε δε σε τέτοιο σημείο αυτή η εμμονή, που το βράδυ της 2/10/09, ενώ παίζει βίντεο με τον Καρατζαφέρη που λέει ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας έγινε λαγός σ' αυτές τις εκλογές», ρωτάει η Ολγα Τρέμη την Πέμη Ζούνη: «Εχει δίκιο ο κ. Καρατζαφέρης που λέει ότι ο κύριος Παπανδρέου έχει γίνει λαγός σε αυτή την εκλογική διαδικασία, εννοώ ότι δεν εμφανίζεται;»

Η απόφαση του Καραμανλή να τα βροντήξει έφερε -φυσικά και ανθρώπινα- συγκίνηση στους πρώην υποστηρικτές του: Γενναία απόφαση, εξαιρετικά αξιοπρεπής, απολύτως καθαρός κ.λπ. Αυτή η συγκίνηση κράτησε όμως μόνο για λίγα λεπτά. Αμέσως μετά, ο Πρετεντέρης σχολίασε: «Πήρε τη Ν.Δ. και την έφερε στο 34%»!

Ενας μόνος στυλοβάτης του Καραμανλή στάθηκε όρθιος μέχρι και την επομένη των εκλογών. Ο Λαζόπουλος!

Ακόμα και τις κάμερες του Τριανταφυλλόπουλου εκθείασε (με τα τηλέφωνα του Σκανδαλίδη που πλήρωνε ο Δήμος Αθηναίων) για να πείσει. Να πείσει όχι μόνο ότι είναι κακός ο ένας και καλός ο άλλος, άποψη που αποτελεί δικαίωμά του, αλλά και ότι ο «μεσαίος νεοέλληνας» πάει με όποιον «τον ταΐζει». «Ενας εκπληκτικός σχολιασμός», δήλωσε την επομένη της εκπομπής ο Γιώργος Τράγκας. *
Η Αριστερά του συγκεκριμένου

Η συντριβή της κυβέρνησης Καραμανλή και η μικρή ενίσχυση του ακροδεξιού συνιδιοκτήτη της «γαλάζιας πολυκατοικίας» έδωσε καθαρή νίκη στο ΠΑΣΟΚ και τη δυνατότητα εφαρμογής τού (έστω και νεφελώδους) προγράμματός του για την ανασυγκρότηση της υπό πτώχευση χώρας μας, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλες προσδοκίες για μια δικαιότερη κοινωνία.

Η παρουσία των αριστερών σχηματισμών (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), παρά τις μικρές τους απώλειες, καθώς και η καθιέρωση των Οικολόγων ως διακριτού πόλου στην πολιτική σκηνή είναι -κατά τη γνώμη μας- ένα ακόμα θετικό στοιχείο.

Αν η πιο πάνω συνοπτική αποτίμηση των εκλογών αναλογεί στα πράγματα, τότε οι πρώτες αντιδράσεις της δεξιάς και της αριστερής αντιπολίτευσης μπορούν να προδιαγράψουν τις εξελίξεις στο επόμενο -ασφαλώς εξαιρετικά δύσκολο- διάστημα: η μεν Ν.Δ. περιμένει την επέλαση των «αμερικανοκίνητων» πρασινοφρουρών που θα τα «κάνουν μαντάρα», αφού δεν μπορούν να βρουν πόρους για τις πολιτικές που υπόσχονται, ο δε Καρατζαφέρης υπόσχεται να χύσει το γνήσιο ελληνικό αίμα του για να σώσει τα «γαλάζια παιδιά» από τους «διωγμούς» που θα υποστούν, και τη χώρα από τους «ενδοτικούς» στα «εθνικά θέματα», την (υποκινούμενη από ...σκοτεινά κέντρα) «εισβολή» των «λαθρομεταναστών» και εν γένει από κάθε εχθρό που θα επινοεί κατά καιρούς για να φοβίζει και να εγκλωβίζει το ποίμνιόν του.

Τι γίνεται όμως με τις αριστερές δυνάμεις; Εδώ βλέπουμε ουσιαστικά δυο σχολές πολιτικής σκέψης και πράξης: Από τη μια το ΚΚΕ, που έχει ήδη καταγγείλει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πριν καν εκδηλωθεί-γιατί «δεν μπορεί να είναι τυχαίο που τηλεφώνησε ο Ομπάμα στον Παπανδρέου» και διότι είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε από την πλουτοκρατία και θα εφαρμόσει χειρότερες αντιλαϊκές πολιτικές. Συνεπώς τι ζητά το ΚΚΕ από τον εκβιασμένο και παραπλανημένο λαό; Μα τι άλλο από το να «αποσύρουν την ψήφο τους, να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.». Ο γιαλός είναι στραβός, δηλαδή. Εστω. Αλλά, παρ' όλα αυτά, πώς θα αντεπιτεθεί ο λαός; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κ. Παπαρήγα. Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε ενωτικούς αγώνες και ενιαίο μέτωπο εργατών, αγροτών κ.λπ. Ενώ ο βουλευτής Θ. Παφίλης μάς εξήγησε ότι, με μόλις το 10% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εγγεγραμμένο στα συνδικάτα, με ευθύνη της εργοδοτικής - κυβερνητικής ηγεσίας τους, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα. Λογικά, θα περιμέναμε το ΚΚΕ να εγκαταλείψει τη χωριστική τακτική και να έρθει πιο κοντά, σε κοινή δράση, με την άλλη Αριστερά για να αναζωογονηθούν τα συνδικάτα, να ισχυροποιηθούν οι κοινωνικές οργανώσεις, τα κινήματα πολιτών κ.ο.κ. Αμ δε! Πώς μπορεί να συνομιλήσει με τα ύποπτα «οπορτουνιστικά μορφώματα» που παραπλανούν το λαό;

Και τι μένει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη με ένα τηλεφώνημα του Αλ. Τσίπρα στον Γ. Παπανδρέου, έδωσε το στίγμα μιας αριστεράς χωρίς συμπλέγματα που μπορεί να σκέπτεται, να απλώνεται στην κοινωνία και να μάχεται για αριστερές λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα, δίχως να αυτοαποκλείεται ...ως τη Δευτέρα Παρουσία.
IOSPRESS

**Το ρεπορτάζ μας για τη στάση του «πατριωτικού χώρου» στις εκλογές της περασμένης Κυριακής («Κ.Ε», 4.10) προκάλεσε την αντίδραση του Σπύρου Χατζάρα.

Ο γνωστός τηλεστάρ του Blue Sky και υπάλληλος του «Τμήματος Εθνικών Θεμάτων» της ΓΓΤΠ δύσκολα θα μπορούσε βέβαια ν' αντικρούσει οτιδήποτε απ' τα γραφόμενά μας, αφού απλώς παραθέσαμε δικά του έργα και λόγια.

Με αποκορύφωμα την ομιλία του στη ρατσιστική συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα (23/9) και το δημόσιο -από τηλεοράσεως- κάλεσμά του για βίαιη παρεμπόδιση της εκεί προεκλογικής δουλειάς ακόμη και του ΚΚΕ (15/9).

** Το καλό το παλικάρι έχει όμως άλλο μονοπάτι: την ανοιχτή κι απροσχημάτιστη συκοφαντία. Με τον ξεκαρδιστικό τίτλο «Η εταιρεία δολοφόνων της "Πρακτοροτυπίας" και τα αφεντικά τους», μας κατηγορεί ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- θέλουμε να τον ...σκοτώσουμε! Απολαύστε τρόπο σκέψης και γραφής (η στίξη του πρωτοτύπου): «Ο Κωστόπουλος και ο Τρίμης, έδωσαν γραμμή, από τον Ιό της Κυριακής, κατόπιν οδηγιών, στους κουκουλοφόρους, να οργανώσουν δολοφονική επίθεση εναντίον μου. Δεν μου ασκούν κανενός είδους κριτική, αλλά γράφουν ξετσίπωτα ψέματα, για να δημιουργήσουν την "ιδεολογική" πρόφαση των δολοφόνων. Λοιπόν, το μήνυμα που εστάλη δια του Κωστόπουλου ελήφθη. Απαντώ: όλοι θα πεθάνουμε. Και εγώ και αυτοί. Αλλά θα τους ξεβρακώνω μέχρι να πεθάνω». Και ούτω καθεξής, στο ίδιο πάντα μήκος κύματος και διανοητικό επίπεδο.

** Δύο τινά συμβαίνουν: ή ο κ. Χατζάρας μάς συκοφαντεί συνειδητά ή είναι τόσο παλικάρι που με την παραμικρή δημόσια κριτική τον πιάνει πανικός και δεν καταλαβαίνει τι γράφει.

Αποκαλυπτικό είναι πάντως το υστερόγραφό του, όπου αναρωτιέται «ποιος μας προμηθεύει αντίγραφα των εκπομπών του; Η πρεσβεία των ΗΠΑ ή του Ισραήλ;» Προφανώς, το απλό ενδεχόμενο να έχουμε στα PC μας κάρτες τηλεόρασης και DVD Writer (ή να σερφάρουμε στο You Tube) δεν περνά καν απ' το μυαλό του παλαίμαχου ρεπόρτερ. Να υποθέσουμε πως η δημοσιογραφία που διακονεί δεν γνωρίζει άλλη πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες;

** Ενδιαφέρουσες, κατά τα άλλα, οι εκλογικές επιδόσεις του «πατριωτικού χώρου» σε «εθνικά ευαίσθητες» περιφέρειες. Παρά την αυτοπρόσωπη κάθοδο του Καρατζαφέρη (και) στη Ροδόπη, το ΛΑΟΣ πήρε εκεί μόλις 3,6 % (έναντι 4,2 % του τοπικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ).

Ακόμη θλιβερότερες ήταν οι επιδόσεις του στα Πομακοχώρια: 0,07 % στο δήμο Κέχρου, 0,14 % στο δήμο Σατρών, 0,13 % στο δήμο Μύκης. Οσο για τη Φλώρινα, εκεί το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο κόμμα (με 44,55 % έναντι 41,08 % της Ν.Δ.) για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παρά την υστερική εθνικόφρονα κινδυνολογία εναντίον του - ή μήπως (και) εξαιτίας της;

** Μεθαύριο Δευτέρα δικάζεται στο Βόλο ο Τάκης Πολίτης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επειδή

κατά το χρονικό διάστημα 20-24/3/2006, ως Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχε σε πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων και δεν κατέθεσε «δήλωση συμμετοχής» στην απεργία (βλ. «Από την έδρα στο εδώλιο», Ιός, 25.4.09).

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της

κάθε χώρας. Ανεξαρτήτως, αν αυτή η

χώρα είναι λιγότερο ή περισσότερο

φιλική, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει

μια ονομασία. Δεν μπορούμε παρά να

σεβαστούμε την ονομασία αυτής της

χώρας. Τα άλλα δεν είναι δημοκρατικά,

είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά

μιας χώρας. Οπως και εάν επιθυμεί

αυτή η χώρα να αποκαλείται,

οφείλουμε να το σεβαστούμε»

Γιώργος Καρατζαφέρης

(Ευρωκοινοβούλιο, 26.4.06. Δεν αναφέρεται βέβαια στην ΠΓΔΜ αλλά στο ...Ιράν!)

www.tvxs.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι