Ο Μάικλ Μουρ προκαλεί και πάλι με τη νέα του ταινία

Οι δεξιοί επικριτές του αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ τον στολίζουν κατά καιρούς με διάφορα επίθετα: σοσιαλιστής, υποκριτής, αντιπατριώτης.

Με την τελευταία του αντικαπιταλιστική ταινία όμως, που άρχισε να προβάλλεται από την περασμένη εβδομάδα στους αμερικανικούς κινηματογράφους, ο Μουρ άνοιξε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους συντηρητικούς: τον χριστιανισμό.

Ο Μουρ είναι Καθολικός. Και εκτός από τα πολιτικά επιχειρήματα για την ανισότητα, τη διαφθορά της Ουολ Στριτ και τις αποτυχίες του Τζορτζ Μπους, στην ταινία του με τίτλο «Καπιταλισμός: Μια Ερωτική Ιστορία» υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αντίθεση με τα διδάγματα του χριστιανισμού.

Διάφοροι καθολικοί ιερείς που μιλούν στην ταινία υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά, με την έμφαση που δίνουν στην απληστία και την προτίμηση που δείχνουν στο άτομο έναντι της κοινότητας, αντιτίθενται στις βασικές αρχές της Βίβλου.

Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Fox News, ο Μουρ αιφνιδίασε τον δεξιό παρουσιαστή Σον Χάνιτι όταν δήλωσε ότι είναι πρώτα χριστιανός, όχι σοσιαλιστής. Στη συνέχεια ρώτησε τον οικοδεσπότη πότε είχε πάει τελευταία φορά στην εκκλησία και ποιο ήταν το θέμα του κηρύγματος. Εκείνος δεν μπόρεσε να απαντήσει και η σκηνή έγινε από τα πιο δημοφιλή θέματα στη φιλελεύθερη μπλογκόσφαιρα.

Πολλοί επισημαίνουν ότι η έκπληξη για τη θρησκευτική «στροφή» του Μουρ είναι παραπλανητική. «Οι καθολικοί είχαν ανέκαθεν στην Αμερική μια ισχυρή παράδοση σε εργατικά και συνδικαλιστικά θέματα», λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ο'Μπράιεν από το Πανεπιστήμιο του Ντέιτον, στο Οχάιο. «Ελάχιστα πράγματα από τον καπιταλισμό βρίσκουν σύμφωνη την καθολική διδασκαλία».


[Πηγή]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι