Τίνα Μπιρμπίλη:Η πρώτη Υπουργός Περιβάλλοντος


Η πρώτη υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας τράβηξε την προσοχή μας από την πρώτη στιγμή που την είδαμε να ορκίζεται στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν άλλωστε η μόνη γυναίκα που αντί για ψηλοτάκουνες κομψές γόβες φορούσε μοντέρνα αθλητικά παπούτσια και κρατούσε στον ώμο της έναν σπορ σάκο. Η κυρία Μπιρμπίλη δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό τζάκι είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου και συνεργάζονται στενά από την ημέρα που ανέλαβε την αρχηγία του κινήματος. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό της και στα βήματα που έκανε μέχρι να φτάσει στα σκαλοπάτια της εξουσίας.

Πήρε το πρώτο της πτυχίο από το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 αναχώρησε για το Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο Imperial όπου έκανε αρχικά το μάστερ της στην Περιβαλλοντική τεχνολογία και στην συνέχεια το διδακτορικό της στην Περιβαλλοντική οικονομία και Διαχείριση. Επιστρέφει στη Ελλάδα και εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό team του Αβραμόπουλου όταν εκείνος είναι Δήμαρχος Αθηναίων. Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει τον Αντρίκο Παπανδρέου καθηγητή Οικονομίας του Περιβάλλοντος με τον οποίο όπως αναφέρουν οι φήμες πήγαιναν στο ίδιο γυμναστήριο. Είναι η εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο υπουργείο εξωτερικών και η Τίνα ενσωματώνεται στην ομάδα των συμβούλων του με αντικείμενο την “πράσινη διπλωματία”. Με την ιδιότητα αυτή συνόδευε τον κ. Παπανδρέου αρκετές φορές στο εξωτερικό. Γίνεται μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου και αποσπάται στην Χαριλάου Τρικούπη όταν το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην αντιπολίτευση. Η κυρία Μπιρμπίλη βάλθηκε όμως να πρασινίσει το κίνημα και κυριολεκτικά, καθώς ήταν εκείνη που έβαλε κάδους ανακύκλωσης έξω από τα γραφεία και επέμεινε ιδιαίτερα ώστε τα νέα γραφεία της Ιπποκράτους να είναι οικολογικά. Παράλληλα άρχισε να βάζει και τις «πράσινες» πινελιές της στις ομιλίες του Γιώργου μέχρι που πήρε τον τίτλο της λογογράφου του Προέδρου.

Η ανέλιξη της βέβαια δεν άρεσε και τόσο στους παλιούς κομματικούς που έβλεπαν με μισό μάτι την νεαρή γυναίκα που « ξεφύτρωσε» από το πουθενά να γίνεται έμπιστο πρόσωπο του Προέδρου. Την ίδια όμως δεν την απασχολούν όλα αυτά. Κοιτά την ουσία και δεν ασχολείται με τα περιτυλίγματα. Στην προσωπική της ζωή κρατά χαμηλούς τόνους. Μένει στο πατρικό της σπίτι στην Νέα Σμύρνη. Είναι ανύπαντρη μητέρα. Πηγαίνει στο γήπεδο για να δει τον Πανιώνιο. Είναι λάτρης των τζιν . Και τρώει όταν…το θυμηθεί!!!


[Πηγή]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι