Photosynth

Eνας νέος αλγόριθμος μπορεί να μετατρέψει χιλιάδες ψηφιακές φωτογραφίες σε ένα ενιαίο 3D μοντέλο. Ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ πήραν 150.000 εικόνες της Ρώμης από το Flickr και δημιούργησαν μια εικονική Ρώμη σε περίπου 21 ώρες, χρησιμοποιώντας ένα σύμπλεγμα από 496 υπολογιστές.

Για την δημιουργία της Virtual Rome, συλλέχθηκαν από το το Flickr εικόνες με tags "Rome" ή "Roma", συσχετίστηκαν αυτόματα, σορταρίστηκαν και έγιναν matched μεταξύ τους. Ο νέος αλγόριθμος είναι μια εξέλιξη ενός προηγούμενου project της Microsoft με την ονομασία Photosynth που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Η προηγούμενη έκδοση του Photosynth περιοριζόταν στην επεξεργασία μερικών εκατοντάδων φωτογραφιών. Με την εξέλιξη του κώδικα όμως, η επεξεργασία των φωτογραφιών γίνεται πλέον εκατό φορές πιο γρήγορα από την προηγούμενη έκδοση, ενώ παράλληλες τεχνικές επεξεργασίας τρέχουν ταυτόχρονα σε πολλούς υπολογιστές, ή σε απομακρυσμένους διακομιστές σε απευθείας σύνδεση.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει online χάρτες, όπου θα μπορούσε να προσφέρεται στους θεατές η εμπειρία μιας εικονικής πραγματικότητας. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην οικοδόμηση πόλεων ή στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Τα videos που ακολουθούν παρουσιάζουν τις δυνατότητες του εξελιγμένου Photosynth με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.




[Πηγή]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι