Οι δέκα πιο ισχυρές γυναίκες του οικονομικού κόσμου



Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Pepsi κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα του περιοδικού «Fortune» με τις πενήντα ισχυρότερες γυναίκες του οικονομικού κόσμου.

Οι πρώτες δέκα είναι οι εξής:


1 Ίντρα Νούγι: Πρόκειται για τη διευθύνουσα σύμβουλο της PepsiCo και βρίσκεται για τέταρτη φορά στη λίστα, καθώς με αυτήν στο τιμόνο η εταιρεία της έχει σημειώσει κέρδη ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η κίνησή της να αγοράσει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης των οποίων τις υπηρεσίες αξιοποιούσε η Pepsi εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει 300 εκατομμύρια δολάρια. Ένα «μελανό σημείο» : η «αναβάπτιση» των Gatorade και Tropicana, που δεν έγιναν θετικά αποδεκτές από τους καταναλωτές.

2 Άιριν Ρόζενφελντ: Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Kraft Foods (επίσης πιανίστρια και δεινή rolleblader) προχώρησε σε μία τεράστια διαφημιστική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της ύφεσης ώστε να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις μακαρονιών, τυριού και του αναψυκτικού Kool-Aid. Αποτέλεσμα: άνοδος των κερδών κατά 15%.

3 Πατ Βόερτς: Η πρόεδρος της Archer Daniels Midland (εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της σόγιας) «πόνταρε» στην αιθανόλη. Το αποτέλεσμα; Άνοδος 15% των μετοχών της εταιρείας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, κατέχει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της Procter & Gamble.

4 Άντζελα Μπράλι: Η Τεξανή που ξεκίνησε σαν σερβιτόρα και έφτασε να διοικεί μία εταιρεία υγειονομικών ασφαλίσεων (Wellpoint) αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5 Άντρεα Γιουνγκ: Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AvoProducts (AVP), είναι επίσης μέλος των συμβουλίων της Apple και της GE.

6 Όπρα Γουίνφρι: Διάσημη για την τηλεοπτική εκπομπή της, αποδεικνύει ότι έχει ακόμα τη «μαγεία» που την έκανε γνωστή. Πρόεδρος της Harpo, ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της καλωδιακό δίκτυο, ονόματι OWN, χωρίς να πτοείται από πτώση της ακροαματικότητας της εκπομπής της κατά 31% σε σχέση με το 2004.

7 Έλεν Κούλμαν: Σχεδόν 21 χρόνια μετά από την ημέρα που έπιασε δουλειά στην εταιρεία DuPont, έφτασε στην κορυφή τον Ιανουάριο, αναλαμβάνοντας το πόστο της διευθύνουσας συμβούλου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του «ψηφιδωτού» των διοικητικών στελεχών, που ελπίζει πως θα οδηγήσει σε περικοπή των εξόδων της εταιρείας της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

8 Κάρολ Μπαρτς: Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Autodesk και νυν της Yahoo! έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία διαφήμισης με σκοπό την κυριαρχία της εταιρείας στον κόσμο του Ίντερνετ.

9 Ούρσουλα Μπερνς: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα διευθύνουσα σύμβουλος που εισήλθε στη λίστα του Fortune, κρατά γερά τα ηνία της Xerox, σκοπεύοντας να αναδείξει την εταιρεία (η οποία προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από το 2001, όταν είχε φτάσει κοντά στη χρεοκοπία) δυνατότερη από ποτέ.

10 Μπρέντα Μπαρνς: Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Sara Lee, είχε αποτελέσει και την πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο της PepsiCo το 1996.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι