Η τουρκική εφημερίδα Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στην Κύπρο έως το 2010 δημοψήφισμα» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν, μιλώντας στην 64η Γ.Σ. των Η.Ε., όσον αφορά το θέμα της Κύπρου είπε: «Στόχος μας πρέπει να είναι μέχρι την άνοιξη του 2010 τη λύση να την μεταφέρουμε σε ένα δημοψήφισμα. Σε περίπτωση δε μη εξεύρεσης λύσης λόγω της μη προσεγγιστικής στάσης των Ε/κ, θα καταστεί αναπόφευκτη η υποχρέωση για εξομάλυνση του διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται να καταβληθεί η κατάλληλη προσπάθεια για την επιτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, η οποία δεν μπορεί άλλωστε να συνεχίζεται στο διηνεκές».
Η Cumhuriyet σε πρωτοσέλιδη αναφορά της με τίτλο «Έως το 2010 δημοψήφισμα» αναφέρεται στην ανωτέρω ομιλία, στην οποία ο Π/Θ Ερντογάν επεσήμανε την ανάγκη όπως η λύση, που θα εξευρεθεί στην Κύπρο, τεθεί σε δημοψήφισμα μέχρι την άνοιξη του 2010. Ο Π/Θ Ερντογάν ανέφερε, επίσης, και τα εξής: «Υπάρχει η δυνατότητα μέχρι το τέλους του έτους να επιτευχθεί μια περιεκτική λύση. Σε όσα δε σημεία οι πλευρές δεν μπορούν να δείξουν μια προσέγγιση, τότε πρέπει να κινητοποιηθεί ο Γ.Γ. των Η.Ε.. Στόχος μας είναι η λύση, η οποία θα βρεθεί, να τεθεί σε δημοψήφισμα μέχρι την άνοιξη του 2010. Όμως, εάν δεν υπάρξει και πάλι λύση, λόγω μη προσεγγιστικής στάσης των Ε/κ, δεν θα μπορεί πλέον να αναβληθεί η εξομάλυνση του διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ».
Η Radikal σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Ερντογάν: Εάν μέχρι το 2010 δεν υπάρξει λύση, αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν ανέφερε ότι σε περίπτωση μη προσέγγισης των δύο πλευρών, όπως ακριβώς συνέβη και το 2004, πρέπει να κινητοποιηθεί ο Γ.Γ. των Η.Ε.. Ο Ερντογάν έθεσε, παράλληλα, σαν στόχο την εξεύρεση μιας λύσης και ένα δημοψήφισμα το αργότερο έως την άνοιξη του 2010. Ο Ερντογάν ανέφερε και πάλι ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης λόγω μη προσεγγιστικής στάσης των Ε/κ πρέπει να εξομαλυνθεί το καθεστώς της ‘’ΤΔΒΚ’’ διεθνώς.
Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Χριστόφιας: Δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού» γράφει ότι ο Γ.Γ. των Η.Ε., Moon, συναντήθηκε με τον ηγέτη της “ε/κ διοίκησης” Δημήτρη Χριστόφια.
O Moon ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο ειδικός εκπρόσωπος Ντάουνερ, έχουν ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες των δύο ηγετών στην Κύπρο.
Ο Χριστόφιας, όμως, ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος για μια λύση. Όσον αφορά δε το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον Ταλάτ, είπε: «Εγώ στη Γ.Σ. των Η.Ε., από θεσμική άποψη, βρίσκομαι πάνω και από τον Ερντογάν. Με τον Ταλάτ με ποια ιδιότητα και δυναμικότητα να συναντηθώ; Η τουρκική πλευρά συνειδητά επιμένει σε μια λύση συνομοσπονδίας και με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζει την εξεύρεση της επίλυσης».
Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ο Ε/κ ηγέτης άστραψε και βρόντηξε εναντίον της Τουρκίας» γράφει ότι ο ηγέτης των Ε/κ, ο οποίος προσκλήθηκε στα Η.Ε. ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας χθες στη Γ.Σ. του διεθνούς οργανισμού καταφέρθηκε έντονα εναντίον της Τουρκίας. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι, αν και ενώπιον της κοινής γνώμης ανακοινώνει ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εν τούτοις στη θέση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης λύσης, όπως άλλωστε διευκρινίζεται και στις αποφάσεις του Σ.Α., προβάλλει τη λύση μιας συνομοσπονδίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την “τουρκική” [βλέπε τ/κ] πλευρά ότι βασιζόμενη στην Τουρκία παρουσιάζει εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκονται εκτός των ψηφισμάτων των Η.Ε. για την Κύπρο. Η απόδειξη καλής θέλησης της Τουρκίας, είπε, θα είναι η παράδοση των Βαροσίων στα Η.Ε. και στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, πράγμα το οποίο αποτελεί και εφαρμογή του υπ` αριθμ. 550 Ψηφίσματος των Η.Ε…
Ο Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία επιβάλλεται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την “ε/κ διοίκηση”, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του τουρκικού στρατού ως «κατοχική» και είπε ότι μια χώρα μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. εδώ και 35 χρόνια κρατεί υπό την κατοχή της μια άλλη χώρα-μέλος των Η.Ε. και της Ε.Ε., πράγμα το οποίο αποτελεί αντίφαση.
Ο Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι στις συνομιλίες έχει εξασφαλιστεί κάποια πρόοδος, όμως αυτό δεν δημιουργεί και την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση.
Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Είμαι ανώτερος ακόμη και από τον Ερντογάν» αναφέρεται στο ίδιο θέμα.
[Πηγή]
0 σχόλια