Oι πολιτικοί ένοχοι για τις φωτιές να τιμωρηθούν με πολιτικά μέσα ζήτησε η Αλ.Παπαρήγα



Τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη στην Αττική παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη.

Στο επίκεντρο της ομιλίας της κ. Παπαρήγα βρέθηκε αποκλειστικά η πρόσφατη πυρκαγιά και οι επιπτώσεις της, ενώ επιτέθηκε κατά των πολιτικών που έχουν ασκήσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στις ευθύνες για τις καταστροφές από την πυρκαγιά, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες σε δημάρχους και νομάρχες, τόνισε ότι επιχειρείται αλλαγή της χρήσης γης και υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν με πολιτικά μέσα».

Ειδικότερα, η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «βάση για την οργάνωση και την διεκδίκηση, για την λαϊκή επαγρύπνηση, για την προστασία μας από κάθε μορφής κερδοσκοπίας, αυθαιρεσίας που μας αφήνει εκτεθειμένους στα φυσικά φαινόμενα, αλλά και μπροστά σε οργανωμένα σχέδια, είναι η συνειδητοποίηση ότι η γη πρέπει να μετατραπεί σε λαϊκή περιουσία, δίχως αγοραπωλησίες και με κατοχύρωση του δικαιώματος για στέγη, πρώτη και δεύτερη για όλους».

«Πολιτική εκμετάλλευση κάνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ο ένας βλέπει την καμπούρα του άλλου, όταν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Δεν το κάνουν μόνο για λόγους ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στον εμπρησμό, στην αλλαγή χρήσης γης, στην περιβαλλοντική καταστροφή» είπε η κ. Παπαρήγα και επισήμανε ότι ο λαός σε αυτήν την αντιπαράθεση δεν πρέπει να μπει ανάμεσά τους, αλλά εναντίον τους.

Η κ. Παπαρήγα άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και για τις πυρκαγιές του 2007 και την κάλεσε να απολογηθεί για την έλλειψη ελέγχου και στον εφοδιασμό με σύγχρονα μέσα, ώστε να υλοποιείται ο σχεδιασμός που έχει στα χαρτιά ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού. Ακόμη, σημείωσε ότι βαρύνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των νομαρχών, των οργάνων αυτών γενικά που φωνάζουν εκ των υστέρων για να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες.

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι οι καταστρεπτικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική και δυτική Αττική είναι αποτέλεσμα οργανωμένων εμπρησμών με στόχο να επιβληθεί εκ των πραγμάτων η αλλαγή χρήσης γης, η συγκέντρωση της γης, η κερδοσκοπία, το εμπόριο της γης. Οι καμένες περιοχές, πρόσθεσε, οικοπεδοποιούνται, αξιοποιούνται για αλλαγή χρήσης, πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί για να ακριβύνουν στην πορεία ή να δώσουν κέρδος στους αγοραστές που κατέβαλλαν υποτιμημένο τίμημα.

Αίσθηση προκάλεσε η θέση της κ. Παπαρήγα για γνωστές οικολογικές οργανώσεις. Το να δηλώνεις οικολόγος και οπαδός της προστασίας του περιβάλλοντος σήμερα δεν φθάνει, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα όμως εμφανίζονται ξαφνικά και διάφορες οικολογικές οργανώσεις που αποκαλούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ενδιαφέρονται για ένα και μόνο ζήτημα να υποκαταστήσουν την λαϊκή οργάνωση και επαγρύπνηση, να παρεμποδίσουν ένα κίνημα ριζοσπαστικό που θα βάζει το νυστέρι στο κόκαλο.

»Τέτοιες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από κρατικά ταμεία και από πολυεθνικές εταιρίες, που στα όργανά τους πρωτοστατούν στελέχη πολυεθνικών και τραπεζών όχι μόνο δεν παρέχουν εγγυήσεις προστασίας και πρόληψης, αλλά συνιστούν άμεσο κίνδυνο».

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι