Οι πολιτικές γκάφες του Berlusconi


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξέρει καλά το παιχνίδι της δημοσιότητας. Και γι' αυτό βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο προσκήνιο. Και όχι φυσικά απαραίτητα για τις πολιτικές του επιτυχίες...

Όλη η Ιταλία μιλά τις τελευταίες εβδομάδες για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική ζωή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η πρώην σύζυγός του Λάρα απαιτεί εδώ και τώρα διαζύγιο υποστηρίζοντας μάλιστα δημόσια ότι βαρέθηκε πλέον τις ατασθαλίες του άντρα της. Τι να πουν όμως οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης -και όχι μόνο- που συναναστρέφονται κάθε τόσο και λιγάκι τον Καβαλιέρε και κάθε φορά έχουν το άγχος μήπως εκείνος σκαρφιστεί κάτι που θα τους κάνει να αισθανθούν άβολα μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους; Όπως το 2002, όταν συνάντησε το Δανό πρωθυπουργό που τον περιέγραψε ως τον πιο όμορφο πρωθυπουργό της Ευρώπης και δήλωσε ότι θα έπρεπε να κάνει δεσμό με τη σύζυγό του, Veronica Lario. Επίσης το 2002, σε μια ομαδική φωτογράφιση των Ευρωπαίων ηγετών, έκανε κερατάκια στον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών.
Το 2005, εξαγρίωσε το Ελσίνκι όταν είπε ότι χρησιμοποίησε τακτικές playboy για να πείσει τη Φιλανδή πρωθυπουργό να υποστηρίξει την επιλογή της Ιταλίας ως Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το 2007, είχε πει στο μοντέλο Mara Carfagna : «Θα πήγαινα οπουδήποτε μαζί σου, ακόμη και σε ένα έρημο νησί. Αν δεν ήμουν παντρεμένος, θα σε παντρευόμουν αμέσως». Η σύζυγός του, κ. Lario, απαίτησε δημόσια συγνώμη. Ο Σύλβιο απολογήθηκε και στη συνέχεια διόρισε τη Mara Carfagna Υπουργό Ίσων Ευκαιριών.
Όταν επισκέφθηκε τους σεισμόπληκτους της L’Aquila, θέλησε να τους εμψυχώσει λέγοντας: «Έχουν ό,τι χρειάζονται. Περίθαλψη, ζεστό φαγητό... Βέβαια, τα καταλύματά τους είναι κάπως προσωρινά. Αλλά θα έπρεπε να το δουν σαν μια εκδρομή για camping».
Κάποια στιγμή, είχε προσπαθήσει να πείσει Αμερικάνους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ιταλία επειδή, όπως είχε πει, «τώρα έχει λιγότερους κομμουνιστές και όμορφες γραμματείς». Και αυτή, ήταν μία μόνο από τις φορές που κατηγορήθηκε για σεξισμό.
Όταν ερωτήθηκε για τη διαφορετική προσέγγισή του στην οικονομική κρίση σε σχέση με τον κ. Ομπάμα, η απάντηση άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους. «Είναι επειδή είμαι πιο χλωμός», τους είπε. «Είμαι πιο χλωμός γιατί έχω πολύ καιρό να πάω για μπάνιο. Είναι πιο όμορφος, πιο νέος και πιο ψηλός από μένα».
Αργότερα, τα ΜΜΕ τον κατηγόρησαν για ρατσισμό επειδή αποκάλεσε τον Ομπάμα «νέο, όμορφο και ηλιοκαμένο». Ο Σίλβιο, με τη σειρά του, κατηγόρησε τα ΜΜΕ για έλλειψη χιούμορ.
Λίγες μέρες μετά, κατάφερε και πάλι να ντροπιάσει τη χώρα του. Σε μια φωτογράφιση των G20 στο Λονδίνο, εκδήλωσε τη χαρά του που είδε τον Αμερικανό πρόεδρο φωνάζοντάς τον από μακριά και χειρονομώντας. Η Βασίλισσα Ελισσάβετ, προφανώς ενοχλημένη από την έλλειψη τρόπων του, σχολίασε «Γιατί πρέπει να φωνάζει πάντα έτσι;».
Τα στραβοπατήματα του κ. Μπερλουσκόνι δεν έχουν τελειωμό, όμως ο ίδιος δεν δείχνει να πτοείται. Όλα αυτά τη στιγμή που έχει ξεσπάσει σάλος σχετικά με το χωρισμό του από τη δεύτερη σύζυγό του, Veronica Lario. Η κ. Lario, αφού μπούχτισε από τις ερωτικές περιπέτειες του συζύγου της , αποφάσισε να τον χωρίσει με κάθε επισημότητα.
Έτσι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για ακόμη μία φορά. Ωστόσο, συνεχίζει να χαμογελά ακάθεκτος και εμφανίζεται στα κανάλια γεμάτος αυτοπεποίθηση, αφού, όπως λέει, είναι σίγουρος ότι η αλήθεια θα λάμψει. Αλλά όπως λέει και η γνωστή ρήση, η έκφραση «γυμνή αλήθεια» έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως θέλει. Και κανένας δεν ξέρει να ντύνει την αλήθεια καλύτερα από τον Σίλβιο.



 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι