Βακτήριο ξυπνά έπειτα από 120.000 χρόνια στην κατάψυξη


Ένα νέο είδος βακτηρίου, που ανακαλύφθηκε κάτω από έναν παγετώνα πάχους 3 χλμ στη Γροιλανδία, ξαναζωντάνεψε σε αμερικανικό εργαστήριο έπειτα από 120.000 χρόνια απομόνωσης. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να του αποσπάσουν πληροφορίες για τη ζωή σε ακραίες συνθήκες.....

Παραμένει πάντως άγνωστο εάν το νέο μικρόβιο -βαφτίστηκε Herminiimonas glaciei- επέζησε σε λανθάνουσα κατάσταση, ή αν παρέμενε μεταβολικά ενεργό μέσα στον πάγο. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα» παραδέχτηκε στο LiveScience.com η Τζιν Μπρέντσλεϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όταν εκτίθενται σε ακατάλληλες συνθήκες, πολλά βακτήρια έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε ανθεκτικά σπόρια που δεν χρειάζονται τροφή και οξυγόνο. Όταν οι συνθήκες ξαναγίνουν φιλόξενες, τα σπόρια ενεργοποιούνται και δίνουν νέες αποικίες.

Το Herminiimonas glaciei ίσως κατάφερε να παραμείνει δραστήριο μέσα στον πάγο χάρη στο ιδιαίτερα μικρό μέγεθός του: ο μονοκύτταρος οργανισμός είναι 10 με 50 φορές μικρότερος από το κοινό βακτήριο Escherichia coli και επομένως έχει μεγαλύτερη αναλογία επιφάνειας-όγκου, χαρακτηριστικό που διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το περιβάλλον.

Προκειμένου να ανανήψει το κατεψυγμένο μικρόβιο, οι ερευνητές επώασαν τα δείγματα για επτά μήνες στους 2 βαθμούς Κελσίου και για ακόμα τέσσερις μήνες στους 5 βαθμούς Κελσίου. Το βακτήριο τελικά ξύπνησε και σχημάτισε καφέ-μοβ αποικίες.

Πάντως το Herminiimonas glaciei δεν είναι το μόνο βακτήριο που γύρισε από το κρύο. Η Δρ Τζένιφερ Λάβλαντ-Κούρτζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη, είχε ανακαλύψει νωρίτερα στην ίδια περιοχή το Chryseobacterium greenlandensis, το οποίο επίσης άντεξε στον πάγο για 120.000 χρόνια.

Η μελέτη τέτοιων οργανισμών ίσως προσφέρει στους επιστήμονες ενδείξεις για τις μορφές ζωής που κρύβονται σε αφιλόξενα σημεία της Γης, ή ακόμα για τους οργανισμούς που ίσως εξελίσσονται σε πλανήτες που δεν μοιάζουν με το δικό μας.

Τα κατορθώματα του Herminiimonas glaciei περιγράφονται στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι