Τηλεόραση τώρα και από το κινητό σας!

Ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές φαίνεται να ανοίγονται στην Ευρώπη για τις υπηρεσίες τηλεοπτικής προβολής στα κινητά τηλέφωνα ή Mobile TV, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται παγκοσμίως η κινητή τηλεόραση. H ωρίμανση της τεχνολογίας του Mobile TV που θα φέρει και την περαιτέρω ανάπτυξη της αντίστοιχης υπηρεσίας, θα αποτελέσει σταθμό στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών γενικότερα και είναι σίγουρο ότι θα αναθερμάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των πελατών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε...
οδηγίες για να δοθούν επίσημα άδειες κινητής τηλεόρασης, προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις που θα επιτρέψουν σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να παρακολουθούν ζωντανά το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών όπου και αν βρίσκονται μέσα από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους. Μάλιστα, το BBC παρουσίασε πρόσφατα τη νέα υπηρεσία του Live TV, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να παρακολουθούν από το κινητό τους τηλεοπτικά προγράμματα τη στιγμή της μετάδοσής τους, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο πρόγραμμα αλλά μόνο μέσω Wi-Fi.

Η υπηρεσία μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κινητά τηλέφωνα εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες εκτός Ε.Ε. Ειδικότερα σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Και στη χώρα μας όμως παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αναζητούν τη συνεργασία των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας προς την κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων μελλοντικής περαιτέρω ανάπτυξης του Mobile TV στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε ζωντανά ποδοσφαιρικούς αγώνες, μια κινηματογραφική ταινία, μια τηλεοπτική σειρά ή οτιδήποτε άλλο αναμεταδίδεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχει εδώ και καιρό. Βασίζεται σστα υφιστάμενα δίκτυα 3G, GPRS και Wi-Fi των εταιρειών, όμως κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται κυρίως με το κόστος υλοποίησης των υποδομών που θα υποστηρίζουν την υπηρεσία αλλά και το κόστος κτήσης των συσκευών κινητών τηλεφώνων που θα μπορούν να αναπαράγουν ζωντανά τηλεοπτικές εκπομπές, δεν έχουν δώσει ακόμη την ώθηση που θα εκτοξεύσει την αγορά του Mobile TV.

Για το Mobile TV προβλέπεται η μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος που θα βασίζεται στο πρότυπο DVB-H (Digital Video broadcasting-handheld), ενώ απαιτούνται και ειδικές συσκευές που θα υποστηρίζουν την αναπαραγωγή ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών.

[Πηγή]


 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι