Ψάχνουν τον πλανήτη που «γέννησε» τη Σελήνη

Τα απομεινάρια ενός αρχέγονου μικρού πλανήτη που συγκρούστηκε με τη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και στάθηκε η αιτία να δημιουργηθεί η Σελήνη, αναζητούν μέσα στο ηλιακό μας σύστημα δύο δίδυμα διαστημόπλοια της ΝΑSΑ.
Πρόκειται για έναν «μυθικό» πλανήτη, μικρού μεγέθους, η ύπαρξη του οποίου δεν αποδείχτηκε ποτέ.

Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο πρωτοπλανήτης, που ονομάστηκε Θεία, έπεσε στη Γη με σφοδρότητα και από τα πετρώματα που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα γεννήθηκε η Σελήνη.

Τα δύο διαστημόπλοια που λέγονται Stereo, δεν θα ταξιδέψουν μακριά για να βρουν τα απομεινάρια του μυστηριώδους πλανήτη. «Θα ψάξουν στη γειτονιά μας, ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο ή και γύρω από αυτόν. Θα επικεντρώσουν δηλαδή την προσοχή τους σε πέντε συγκεκριμένα σημεία του Διαστήματος, τα οποία αποκαλούνται σημεία Λαγκράνζ και έλαβαν το όνομά τους από τον Γάλλο μαθηματικό Ιωσήφ Λαγκράνζ που έζησε τον 18ο αιώνα».
Η ΘΕΩΡΙΑπου λέει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από ρευστοποιημένα πετρώματα της Γης όταν συγκρούστηκε η τελευταία με έναν μικρό πλανήτη, είναι ιδιαίτερα.............
διαδεδομένη ανάμεσα στους επιστήμονες. Η ενέργεια που θα εκλύετο από μια τέτοια σύγκρουση θα ήταν κολοσσιαία και αρκετή ώστε να εκτινάξει στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων. Έχει υπολογιστεί πως αν η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα και έπεφτε από το Διάστημα πάνω της μια πέτρα ενός κιλού, η ενέργεια που θα εκλύετο θα ήταν 16 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη που θα προκαλούσε ένα κιλό δυναμίτιδας. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν προσέκρουε σε αυτήν ο Άρης και μάλιστα από πριν από 4,5 δισ.

χρόνια που δεν υπήρχε διαμορφωμένη ατμόσφαιρα στον πλανήτη μας. Οι επιστήμονες λένε πως η θεωρία της σύγκρουσης ενισχύεται και από τη γεωλογία της Σελήνης και ειδικότερα από το μέγεθος του πυρήνα της και από την πυκνότητα και την ισοτοπική σύσταση των σεληνιακών πετρωμάτων. Από τη στιγμή που τα πετρώματα αυτά βρεθούν στο Διάστημα, είναι εύκολο στη συνέχεια να αποκτήσουν σφαιρικό σχήμα εξαιτίας των βαρυτικών δυνάμεων που θα τα παγιδέψουν.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αναζήτηση για τα απομεινάρια του πλανήτη Θεία θα διαρκέσει για πολλούς μήνες καθώς τα διαστημόπλοια θα προσεγγίσουν την καρδιά των σημείων Λαγκράνζ στα τέλη του έτους.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι