Αναψυκτικά τύπου Cola «πνίγουν» τα σπερματοζωάρια

Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά τύπου Cola είναι πιθανόν να βλάπτουν σοβαρά το σπέρμα τους, σύμφωνα με νέα μελέτη δανών ερευνητών. Οι επιστήμονες από το Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη μελέτησαν περισσότερους από 2.500 νεαρούς άνδρες και είδαν ότι όσοι εξ αυτών δεν κατανάλωναν αναψυκτικά τύπου Cola εμφάνιζαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος- 50 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος, ενώ ακολουθούσαν και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αντιθέτως, οι άνδρες που έπιναν περισσότερο από ένα λίτρο αναψυκτικά τέτοιου είδους ημερησίως εμφάνιζαν 30% μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους υπόλοιπους (35 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος). Οι συγκεκριμένοι άνδρες ακολουθούσαν παράλληλα έναν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής καταναλώνοντας συχνά πρόχειρο φαγητό, ενώ παράλληλα έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Παρ΄ ότι αυτός ο αριθμός σπερματοζωαρίων θεωρείται εντός των φυσιολογικών ορίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι γνωστό ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος υπογονιμότητας που διατρέχει.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Εpidemiology» ότι η σύνδεση μεταξύ των αναψυκτικών τύπου Cola και της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων δεν φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη που αυτά περιέχουν.

Ετσι, εκτιμάται ότι «υπαίτια» είναι άλλα συστατικά ή πιθανότατα να ευθύνεται ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που ακολουθούν γενικότερα οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά.

Πηγή: tovima.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι