Δείτε πως θα σηκωθεί το Costa Concordia με μία και μοναδική προσπάθεια!




Οπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
Θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία προσπάθεια για να το φέρουν σε όρθια θέση και οποιοδήποτε λάθος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, είτε να διαλυθεί το πλοίο, είτε να βυθιστεί ολοσχερώς...
το Costa Concordia, ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια που κατασκευάστηκαν ποτέ, το οποίο στις 13 Ιανουαρίου του 2012 έπεσε σε ύφαλο και προσάραξε λίγα μέτρα από το νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους.

Τον επόμενο μήνα όμως, θα «ξαναζωντανέψει». 'Η τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουν οι μηχανικοί που έχουν καταστρώσει ένα φιλόδοξο πλάνο για το πώς θα σηκωθεί το πλοίο των 114.500 τόνων.

Η ιδέα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, είναι να το φέρουν ξανά σε ορθή θέση και να μεταφερθεί στο κοντινότερο λιμάνι. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουν καλώδια που θα είναι συνδεδεμένα σε υδραυλικές αντλίες ώστε αρχικά να ανασηκωθεί το κρουαζιερόπλοιο από το βυθό.

Ταυτόχρονα θα τοποθετηθεί πάνω σε μία πλατφόρμα, που θα αποτελείται από σακιά τσιμέντου και μία υποβρύχια ατσάλινη κατασκευή.

Στη συνέχεια, γιγάντια «κουτιά» στην πλευρά του πλοίου που είναι εκτός νερού θα γεμίσουν αέρα. Στη θεωρία, το αποτέλεσμα θα είναι να έρθει σε όρθια θέση και στη συνέχεια να επιπλεύσει, ώστε να μπορέσουν να το μεταφέρουν σε λιμάνι.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι δουλεύουν πυρετωδώς τον τελευταίο καιρό για να προετοιμάσουν την επιχείρηση, η οποία αναμένεται να κοστίσει 400 εκατ. δολάρια.







 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι