Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Αν νιώσετε κάποιον από τους παρακάτω πόνους, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Συνήθως μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο σώμα μας ποιοι πόνοι είναι ασήμαντοι, όμως αν κάποια στιγμή νιώσετε έναν ασυνήθιστο πόνο στο στήθος ή έναν τρομερό πονοκέφαλο, πρέπει οπωσδήποτε να το κοιτάξετε πιο επισταμένα.
Για παράδειγμα:
Αν παρουσιάσετε ξαφνικά έναν τρομερά δυνατό, ανεξήγητο πόνο στο κεφάλι, μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως πονοκέφαλος εξαιτίας ιγμορίτιδας, έως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο, όπως λέει η Δρ Σάντρα Φράιχοφερ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων (ACP).
Από την πλευρά της, η Δρ Σάρον Μπράνγκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (AGS) τονίζει πως «η έκφραση "έχω τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής μου" σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί κλασική ένδειξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Συνεπώς, ο ασθενής πρέπει να πάει αμέσως στα επείγοντα».
Ο πόνος στο στήθος γενικώς είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία ή έμφραγμα. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο, ούτε μόνο στο στήθος. Οι καρδιολογικοί ασθενείς μιλούν για αίσθημα πίεσης ή βάρους στο στήθος, αλλά και για ενοχλήματα ή πόνο στο λαιμό, στη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή το μπράτσο, καθώς και στο στομάχι.
Αν νιώθετε πόνο στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες, συνήθως αυτό σχετίζεται με την αρθρίτιδα, όμως είναι πιθανό και ένα έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής.
Αν πονά αφόρητα η κοιλιά σας, επισκεφθείτε άμεσα γιατρό. Πιθανές αιτίες είναι η σκωληκοειδίτιδα, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, το έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό και οι αποφράξεις των εντέρων.
Αν νιώθετε επίσης πως σας πονά πολύ η γάμπα και έχει πρηστεί, ελέγξτε μήπως έχει δημιουργηθεί θρόμβωση σε φλέβα βαθιά στο πόδι – μία κατάσταση που συσχετίζεται με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η ακινησία, η εγκυμοσύνη, διάφορα ορμονικά προβλήματα και ο καρκίνος.
Αν νιώσετε επίσης έναν πόνο στα πόδια σαν να σας καίνε, πιθανόν να πάσχετε από διαβήτη. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).
Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι: τα ασαφή επώδυνα συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν συχνή ένδειξη κατάθλιψης, κατά τον Δρ Τόμας Γουάιζ, διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Inova Fairfax.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι