Προγραμματιστές σκοπεύουν να δώσουν πίσω στον Σ.Χόκινγκ...τη φωνή του!!

Είναι ίσως ο γνωστός εν ζωή επιστήμονας και σίγουρα ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει η δύναμη της θέλησης.
Οι φοβερές του ανακαλύψεις έχουν διευρύνει τις γνώσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας
για το Σύμπαν ενώ ο ίδιος παλεύει εδώ και 50 χρόνια με μια νευροπαραλυτική ασθένεια που τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι και του έχει στερήσει την ομιλία.

Τώρα, μια ομάδα προγραμματιστών εργάζεται σκληρά για να δώσει στο Στέφεν Χόκινγκ πίσω τη φωνή του.

Μέχρι σήμερα μέσω συσπάσεων στο μάγουλό του μπορούσε να συνθέτει λέξεις και προτάσεις, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή οι συσπάσεις αυτές μετατρέπονταν σε γράμματα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Όμως προϊόντος του χρόνου η ικανότητα του Χόκινγκ να παράγει λέξεις μειώθηκε σημαντικά.

Μεγάλη εταιρεία υπολογιστών ευαισθητοποιήθηκε και στα 70α γενέθλια του διάσημου φυσικού του έκανε δώρο την υπόσχεση να τον βοηθήσει. Έτσι θα αξιοποιήσουν όχι μόνον τις συσπάσεις στα μάγουλά του αλλά και τις κινήσεις των χειλιών και τους βλεφαρισμούς του, μετατρέποντας τις κινήσεις αυτές σε γράμματα και, τελικά, σε λόγο.

Εάν η νέα αυτή τεχνολογία αποδειχτεί επιτυχημένη, ο κ. Χόκινγκ θα μπορεί να διατυπώνει έως και 10 λέξεις το λεπτό, τη στιγμή που τώρα μπορεί λιγότερες από 5.

Το νέο αυτό σύστημα περιλαμβάνει ειδικούς ανιχνευτές κίνησης, κάμερες, μικρόφωνο, θερμόμετρο, επιταχυνσιόμετρο και άλλα όργανα τελευταίας τεχνολογίας.

Επίσης, οι προγραμματιστές ελπίζουν ότι από το νέο τους δημιούργημα μπορούν να επωφεληθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ. άνθρωποι που έχασαν την ομιλία τους μετά από εγκεφαλικό.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι