ΔΕΙΤΕ: Μια φοιτητική εστία σαν... τις ελληνικές ένα πράγμα

Φυσικά και αστειεύομαστε. 
Δείτε που βρίσκεται και την ιστορία της...
Το πολυ-βραβευμένο κτίριο φοιτητικών κατοικιών Tietgen, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Lundgaad & Tranberg και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006. Πρόκειται για ένα κτίσμα κυκλικό, σχήμα που - σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες - συμβολίζει την ισότητα και το αίσθημα της κοινότητας.









Ωστόσο, η μονότονη και συνεχής κυκλική του μορφή, διασπάται έξυπνα με τους προβαλλόμενους όγκους των μεμονομένων κατοικιών, και η μεγάλη κοινόχρηστη εσωτερική αυλή αποτελλεί το "ατού" του συγκροτήματος.













Το κτίριο, που καταλαμβάνει χώρο 26.800 τετραγωνικών μέτρων, αποτελείται από 6 ορόφους, όπου αναπτύσσονται τα 360 δωμάτια, σε τμήματα των 12, και σε κατηγορίες των 26, 29, 33 και 42 τετραγωνικών μέτρων.








Στο ισόγειό του, βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι - αίθουσα υπολογιστών, αίθουσες μουσικής, αναγνωστήριο, πλυντήρια, γυμναστήριο - και η φυτεμένη εσωτερική αυλή.
























Πέντε κάθετες εσοχές, χωρίζουν το κτίριο σε τμήματα, τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά, και επίσης λειτουργούν ως πυρήνες κυκλοφορίας, παρέχοντας πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο προς την κεντρική αυλή και προς στους ορόφους.







"Η κύρια έμπνευση πίσω απ' αυτό το κτίριο, ήταν είναι η συνύπαρξη του συλλογικού και του ατομικού πνεύματος, ένα στοιχείο που είναι άλλωστε σύμφυτο με την αρχιτεκτονική των φοιτητικών κατοικιών."Lundgaad & Tranberg



facts:
Όλα τα δωμάτια έχουν άνοιγμα προς την εξωτερική πλευρά, χάρη στο κυκλικό σχήμα του κτιρίου, επιτρέποντας την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός και αέρος, και προσφέροντας θέα της γύρω περιοχής.

Όλα τα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά, με ειδική θέρμανση του δαπέδου. Επίσης, όλα έχουν την δική τους τουαλέτα.

Ανά κάθε τμήμα, που αποτελείται από 12 κατοικίες, υπάρχει μία ευρύχωρη και πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα.

Η πρόσοψη είναι επικαλυμμένη με ένα κράμα χαλκού που διατηρεί την επιφάνεια του κτιρίου καθαρή και που σε βάθος χρόνου θα πάρει ένα σκούρο τόνο, καλύπτοντας έτσι τυχόν ανάγκες αποκατάστασής της.

Στο εσωτερικό του κτιρίου κυριαρχεί το εμφανές σκυρόδεμα, ενώ η χρήση έντονων χρωμάτων στους κοινόχρηστους χώρους - σε έπιπλα και εξοπλισμό - δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα οπτική αντίθεση με τους φυσικούς χρωματισμούς του υπόλοιπου κτιρίου.
































lifo.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι