Δεν τρώτε αλλά παχαίνετε, τι φταίει; Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δεν τους βάζει ο νους σας

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να προσθέσουν κιλά: κακή διατροφή, έλλειψη κίνησης και άσκησης, παθολογικά αίτια. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν τους βάζει ο νους σας.

Η παχυσαρκία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νόσος πια και θα αποτελέσει τη …μάστιγα του 21ου αιώνα. Στην καθημερινή πράξη λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα παραπάνω κιλά επιβαρύνουν παθολογικά τον οργανισμό. Οι περισσότεροι κάνουν δίαιτα για λόγους κυρίως αισθητικούς. Και είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γυναίκες να παραπονιούνται ότι παχαίνουν χωρίς να τρώνε πολύ, ότι κάνουν δίαιτα και δεν χάνουν βάρος, ότι τρώνε από βουλιμία και όχι από πείνα, ότι κάνουν δίαιτα όλη την εβδομάδα, αλλά όταν βγαίνουν κοινωνικά παρασύρονται», επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος – διατροφολόγος.

Tρώτε χωρίς ανάσα: Ίσως να διατρέχετε έως και διπλάσιο κίνδυνο να γίνετε υπέρβαρη, λένε Ιάπωνες ερευνητές μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν σε 3000 άτομα. Οι γυναίκες που έτρωγαν γρήγορα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν πιο αργά.

Τρώτε γρήγορα: «Η συνήθεια να τρώμε γρήγορα δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού. Αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, ότι πρέπει να μασάμε 20 φορές κάθε μπουκιά, ίσως είναι αληθές», σχολιάζει καθηγητής.

Το στρες παχαίνει: Το ψυχολογικό στρες, λέει ειδικός, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας -από υψηλή πίεση μέχρι καρκίνο, αλλά και να επηρεάσει το πάχος με το πέρασμα του χρόνου. Κι αυτό γιατί από τη μια το στρες αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά, και απ’ την άλλη το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες (ενδογενή οπιούχα), που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, απαλύνοντας έτσι την πίεση του άγχους.
 
Παραλείπετε το πρωινό γεύμα: Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να προσθέσει κιλά. Μελέτη του ειδικού Πανεπιστημίου έδειξε ότι, όταν δεν τρώτε πρωινό, τελικά καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία είκοσι υγιών ενηλίκων γυναικών που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Αρχικά, υπέβαλαν στις εθελόντριες σε εξέταση χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής και χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Όταν οι εθελόντριες έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν πιο δραστήριο. Λίγο αργότερα τους έβαλαν να φάνε πρωινό και τους υπέβαλαν στην ίδια εξέταση, διαπιστώνοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

iatronet.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι