Σοκ από τις φωτογραφίες του φονικού της Πάρου. Καρέ - καρέ η ληστεία

Τα λάθη των δραστών στην τράπεζα και οι συναντήσεις του Τ. Θεοφίλου με συντρόφους του αντιεξουσιαστικού χώρου οδήγησαν την Αστυνομία στον εντοπισμό και στη σύλληψή του. Η άκρη του νήματος βρέθηκε στην εμπλοκή του στην υπόθεση του Αγρινίου

Εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας στην Πάρο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Κατά τις Αρχές, ο Τ. Θεοφίλου (αριστερά στη μικρή φωτογραφία) εμφανίζεται μεταμφιεσμένος με καπέλο
Εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας στην Πάρο, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. Κατά τις Αρχές, ο Τ. Θεοφίλου (αριστερά στη μικρή φωτογραφία) εμφανίζεται μεταμφιεσμένος με καπέλο

Θα μπορούσε να είναι το παιδί της διπλανής πόρτας, αλλά ο Τάσος Θεοφίλου είχε μάλλον διαφορετικές «φιλοδοξίες» για τη ζωή του... Η γνωριμία του με το έτερο φερόμενο ως μέλος της οργάνωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς», Κωνσταντίνο Σακκά, στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως ήταν μοιραία για την πολιτική σκέψη και κυρίως για τις πράξεις του.
Η φαντασίωσή του για έναν κόσμο χωρίς «δικαστές Ντρεντ», όπως έγραφε, τον οδήγησαν στη σύλληψη το περασμένο Σάββατο στο Μοναστηράκι...
Ο Αναστάσιος Θεοφίλου, του Κωνσταντίνου και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε στις 17-12-1982 στη Θεσσαλονίκη, όπου εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του. Από τη Θεολογική αποφοίτησε το 2008 και συνέχισε να ζει στη συμπρωτεύουσα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, έκανε συχνές «επισκέψεις» και στο Αγρίνιο, όπου εκτελούσε χρέη βοηθού «αντιπαρακολούθησης» για τη γιάφκα της οργάνωσης στην πόλη.
Οι συνεργοί του 29χρονου, όπως τους κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας
Οι συνεργοί του 29χρονου, όπως τους κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι άνεργος και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση της Πάρου ή του Αγρινίου. Σημειώνεται ότι και τα υπόλοιπα φερόμενα μέλη δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, το 2010 ο 29χρονος έφτασε πολύ κοντά στη σύλληψή του, ως υποστηρικτικό μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο, τότε τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή και ο ίδιος -καθώς και η κοπέλα που φέρεται να έκανε την ίδια «δουλειά» στους «Πυρήνες»- δεν προσήχθη για εξέταση στην αρμόδια υπηρεσία.
Υλικό από το μπλογκ «Paranoiriko»
Υλικό από το μπλογκ «Paranoiriko»
Η Αντιτρομοκρατική αρκέστηκε στο γεγονός ότι το επιχειρησιακό κομμάτι της οργάνωσης εξαρθρώθηκε. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν άφησε από τα «μάτια» της τους περιφερειακούς της ομάδας. Ηξεραν οι ειδικοί ότι, μετά τη σύλληψη των «πρωταγωνιστών», οι μέχρι τότε «κομπάρσοι» θα ανελάμβαναν δράση. Για τον λόγο αυτό συνέχισαν να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα...
Τα λάθη των δραστών της φονικής ληστείας στην Πάρο έκαναν την Αντιτρομοκρατική να ξαναψάξει στα... κιτάπια της. Και πέτυχε διάνα. Παρά τη μεταμφίεση, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν τον παλιό τους «γνώριμο» στα καρέ της ληστείας...
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
Πέρα από το καπέλο και το αυτοκίνητο, ένα ακόμη λάθος που έκανε φαίνεται να έβαλε τη «σφραγίδα» της άτυπης επιβεβαίωσης των ειδικών. Οταν ο νεαρός μετά τη φονική ληστεία έφτασε με το πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, συνέχισε να κινείται στην Αθήνα, συναντώντας συντρόφους του από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και κάνοντας επαφές με άτομα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Αντιτρομοκρατικής. Αυτό ήταν και το τρωτό του σημείο. Οταν εντοπίστηκε στο Μοναστηράκι, κρατούσε ακόμη σακίδιο που έγραφε πάνω «Πάρος»...
Παρά το γεγονός ότι το 2010 κινδύνευσε να συλληφθεί, το γεγονός ότι δεν προσήχθη και κανείς δεν ασχολήθηκε επίσημα μαζί του έκανε τον Θεοφίλου να... χαλαρώσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι διατηρούσε -αν και με άλλο όνομα- προφίλ στο facebook αλλά και μπλογκ με το όνομα «Παρανουαρικό».
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δύο χρόνια υπό παρακολούθηση
Γνώριμος σε έναν στενό πυρήνα αστυνομικών στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ήταν ο 29χρονος που συνελήφθη. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθούνταν οι κινήσεις του, όταν ανέβαινε στη γενέτειρά του για να δει τους δικούς του, από συγκεκριμένους αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι και ενημέρωναν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα.
Στη γειτονιά του, στην οδό Σοφούλη, η είδηση της σύλληψής του, όπως επίσης και η συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, έπεσε σαν βόμβα, καθώς ουδέποτε είχε απασχολήσει με τη συμπεριφορά του. Γείτονες και ένοικοι της οικοδομής όπου διέμενε έλεγαν πως τον περισσότερο καιρό ζούσε στην Αθήνα και όταν ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη ήταν για λίγες μέρες και μόνο για να δει τους γονείς του.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
Η πρώτη «επαφή» με την Αστυνομία
Από τη γιάφκα του Αγρινίου στη συμμορία της Νάουσας
Η λύση του γρίφου για τους δράστες της αιματηρής ληστείας στη Νάουσα της Πάρου «περνούσε» τελικά από τη γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», στο Αγρίνιο. Η... περιέργεια των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής σε συνδυασμό με τα υλικά που συνελέγησαν από τον τόπο του εγκλήματος υπήρξαν καθοριστικά στην ταυτοποίηση του ληστή.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
Στο μικροσκόπιο των Αρχών τέθηκε το οπτικό υλικό από τις κάμερες της τράπεζας στη Νάουσα Πάρου, αλλά και τα υπόλοιπα δίκτυα κλειστού κυκλώματος που βρίσκονταν γύρω από το σημείο της δολοφονίας του 54χρονου.
Στα εργαστήρια DNA της ΕΛ.ΑΣ. εξετάστηκαν το μαντίλι και το καπέλο που βρέθηκαν στο σημείο και ανήκαν στους ληστές. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του καρτοκινητού που βρέθηκε εκεί επίσης τέθηκε υπόψη των ειδικών.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
«Παρόλο που ήταν μεταμφιεσμένος με γυαλιά και καπέλο, ο σωματότυπος του ληστή ταίριαζε με τον νεαρό με τον οποίο είχαμε ασχοληθεί για την οργάνωση των ''Πυρήνων''», λέει στο «Εθνος» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. «Ημασταν σίγουροι ότι ήταν αυτός.
Και επιβεβαιωθήκαμε. Οταν τον εντοπίσαμε, λάβαμε γενετικό υλικό από τον ίδιο και ταυτοποιήθηκε με αυτό στο καπέλο του ληστή της Πάρου», μας λέει. Η γιάφκα του Αγρινίου είχε αποκαλυφθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2010, σε διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Δασκαλοπούλου και Πραΐδου. Ηταν η περίοδος μετά την αποστολή των δεμάτων-βόμβες, τότε που οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί. Τέσσερα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί τότε. Η εμπλοκή του Τάσου Θεοφίλου, αν και ήταν ύποπτος για συμμετοχή στους «Πυρήνες», δεν είχε στοιχειοθετηθεί.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
ΤΟ «ΣΕΝΑΡΙΟ» ΜΙΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ
Το μπλογκ ήταν ο καθρέφτης του
Πολυγραφότατος και αποκαλυπτικός είναι ο Τάσος Θεοφίλου ως «Τάσσιος Θήτα» μέσα από το προσωπικό μπλογκ που διατηρούσε στο Διαδίκτυο. Ο τίτλος του (paranoiriko) παρέπεμπε εν μέρει σε ειδησεογραφικά ιστολόγια, προφανώς για να τα διακωμωδήσει, ενώ δεν παρέλειψε να... εντάξει στην ονομασία του το «μαύρο» των Γάλλων (noir που διαβάζεται νουάρ).
Στην πρώτη σελίδα του μπλογκ «κυριαρχεί» το σκίτσο ενός περίστροφου που μόλις έχει πυροβολήσει, ενώ στις διάφορες αναρτήσεις του καθυβρίζει πολιτικούς και όργανα της τάξης.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
«Περπατάω στους δρόμους της Αθήνας. Βλέπω Ειδικούς φρουρούς. Βλέπω παρακρατικούς. Σκέφτομαι: η Εικόνα ενσαρκώθηκε. Σκέφτομαι: ακόμα κι ο crime fiction πολτός ενσαρκώθηκε. Οι δικαστές Ντρεντ ενσαρκώθηκαν. Σώζουν τους πολίτες από τους εγκληματίες, από τους μετανάστες, από τους κουκουλοφόρους.
Ο Νόμος δεν είναι αρκετός για να προστατεύσει την Τάξη. Ανέλαβαν οι δικαστές Ντρεντ. Υπεράνω όλων και πανταχού παρόντες. Νυχτερινοί εκδικητές του εγκλήματος. Νυχτερινοί εκδικητές της μετανάστευσης. Του Κακού. Και είναι αλήθεια ότι δεν μιλάνε πολύ. Οχι για το στυλ. Οχι επειδή ο δικαστής Ντρεντ δεν μιλάει πολύ. Δεν μιλάνε πολύ επειδή δεν ξέρουν πολλές λέξεις. Λατρεύουν την τάξη. Υπακούν στις εντολές.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
Εκτελούν τις διαταγές. Κουλουριάζονται στην ασφάλεια της πειθαρχίας. Στην ηδονή της ασφάλειας. Στην ηδονή της πειθαρχίας. Είναι καθάρματα», γράφει στην τελευταία του ανάρτηση που δημοσιεύτηκε λίγες μόνο μέρες πριν από τη φονική ληστεία στην Πάρο. Χαρακτηριστική είναι μια περιγραφή ληστείας που δίνει μέσα από το μπλογκ του. «Τα πιστόλια στα χέρια τους ψυχοτρόπα και εκστατικά. Στη θέα τους και μόνο οι ρόλοι αλλάξανε. Ενας κόσμος ανάποδα.
Η αναπαράσταση της ρεβάνς. Μια σύγχρονη τελετουργία. Τα Σατουρνάλια της μητρόπολης σε ανύποπτο χρόνο», γράφει ο 29χρονος. «Ο διευθυντής παριστάνει τον φιλικό. Πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των ληστών. Οι ληστές αδιαφορούνε σε ποια γλώσσα θα υπακούσει ο διευθυντής. Σαφείς και κοφτές εντολές σε τόνο: δεν είμαστε φίλοι. (...) Υπακούει.
Τον πρόδωσε το καπέλο που άφησε πίσω του...
Οι κρόταφοι του διευθυντή έχουν σταγόνες ιδρώτα. Ο ιδρώτας στους κροτάφους των ληστών δεν φαίνεται. Απόλυτη ησυχία. Ο τρόμος έχει συνεπάρει τους πάντες με τη δυναμική ωστικού κύματος. Μια τελετουργία. Ο χρόνος σαν σταματημένος. Ο τόπος σαν το υπερπέραν. Μια άλλη διάσταση. Σχεδόν εκτός πραγματικότητας. Σχεδόν μαγική. Μυστηριακή. Μυσταγωγική. Μια τελετουργία κάθαρσης».
Εκτός από τις φωτογραφίες του Τάσου Θεοφίλου, στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες των συνεργών του, όπως καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της ληστείας στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Πάρο. Το στοίχημα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. τώρα είναι να διαπιστώσουν πού κρύβονται οι συνεργοί του, αλλά και για πού προορίζονταν τα χρήματα από τη ληστεία.

Παλιός γνώριμος, λένε οι αστυνομικοί, και αυτός των αρχών.

Αν και είναι αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά λόγω μεταμφίεσης οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ο ένας από τους συνεργούς του 29χρονου που κατηγορείται για τη συμμετοχή στη ληστεία της Πάρου, είναι ο διαβόητος τοξοβόλος του

Συντάγματος, ο άνθρωπος που κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα εμφανιζόταν να σημαδεύει με ένα τόξο τη Βουλή.





Ο νεαρός που και εκείνος θεωρείται ότι είχε επαφές με την οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς θεωρείται πως είχε λάβει μέρος στη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη όπου τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί αλλά και ο συνεργός του. Ο “τοξοβόλος” λένε οι αστυνομικοί ήταν το άτομο που κατάφερε να διαφύγει...

Άλλες πληροφορίες θέλουν και άλλα μέλη της ομάδας που “χτύπησε” στην Πάρο εκτός απ' τον 29χρονο και τον “τοξοβόλο” να έχουν συμμετοχή ή επαφές με την οργάνωση Πυρήνες της φωτιάς.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι