Η Σπιναλόγκα ... χτυπάει την πόρτα της Unesco

Η Σπιναλόγκα ... χτυπάει την πόρτα της Unesco

Διεκδικεί ένταξη στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Σπιναλόγκα ... χτυπάει την πόρτα της Unesco, και μάλιστα με αξιώσεις, για την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το prismanews.gr,για μία εξέλιξη που αν πάρει σάρκα και οστά, θα εκτοξεύσει τουριστικά την περιοχή και θα την κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει «ομπρέλα» προστασίας αλλά και πηγή χρηματοδότησης για έργα ανάδειξης.

Ο σχετικός φάκελος για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ολοκληρώθηκε και πλέον ξεκινάει αγώνας δρόμου για την έγκρισή του.
Οι δράσεις γίνονται συντονισμένα από το ΤΕΙ Κρήτης, το δήμο αλλά και σύσσωμη την τοπική κοινωνία που στηρίζει τη διαδικασία.

Η πρώτη φάση της σύνταξης του φακέλου ανέλαβε να προωθήσει και να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και την υποβολή του αιτήματος σχετικά με την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το σχέδιο διαχείρισης της β' φάσης αποτελεί την τελική μελέτη της ομάδας εργασίας η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών προς την κατεύθυνση της συντονισμένης και συλλογικής διαχείρισης του μνημείου.

Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία διαβούλευσης του παρόντος διαχειριστικού σχεδίου που παραδίδεται, ώστε όλα τα ζητήματα τα οποία αναλύονται και αφορούν στην προστασία και την ανάδειξη της Σπιναλόγκας να βελτιωθούν και να συμπληρωθούν, αφού πρώτα εκφραστούν οι απόψεις όλων των τοπικών φορέων.

Στόχος του σχεδίου διαχείρισης είναι να δώσει οδηγίες και καλές πρακτικές για την προστασία του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της Σπιναλόγκας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών αξιών του νησιού, τη διαφύλαξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς του μνημείου και την προώθηση της σύμμετρης ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι